Uutiset

Sotshin olympia-alueen asukkaat
eivät aio muuttaa kodeistaan hyvällä

TS/STT/Mirja Sipinen<br />Göran Arvidson ja Vera Arvidson-Boldeskoul ehtivät saada talonsa viittä vaille valmiiksi ennen olympiakyläpäätöstä.
TS/STT/Mirja Sipinen
Göran Arvidson ja Vera Arvidson-Boldeskoul ehtivät saada talonsa viittä vaille valmiiksi ennen olympiakyläpäätöstä.

Sotshin olympiakylähanke on kirvoittanut äänekkäitä vastalauseita seudun asukkailta. Mustanmeren rannalle suunniteltu Imeretinin laakson olympiakylä uhkaa viedä kodin noin 150 perheeltä.

Vuoden 2014 talviolympialaisia varten alueelle noussevat muun muassa urheilijoiden majoituspaikat, olympiapuisto sekä taitoluistelu- ja curling-hallit. Lisäksi lähistölle rakennetaan lämpövoimalaitos.

Suuri osa alueen asukkaista on vanhauskoisia ortodokseja, starovereja. He kuvailevat suhdettaan maahan erityisen tärkeäksi, ja moni sanookin, ettei lähde kodeistaan kuin väkisin vietynä.

Pakkolunastusten toimeenpano on kuitenkin joillain alueilla jo aloitettu.

Pakkolunastus lakimuutoksella

Venäjä muutti hiljattain lainsäädäntöään olympialaisia varten. Uuden lain mukaan valtio voi pakkolunastaa alueita kansallisesti tärkeitä hankkeita varten kolmen kuukauden varoitusajalla.

Viranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei kukaan jää kaupassa tappiolle.

- Monet näistä taloista ovat vanhahkoja, joten uskomme että tarjouksemme on houkutteleva, arveli aluekehitysministeri Dmitri Kozak .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Totta, meille sanotaan että taloista annetaan markkina-arvon mukainen hinta. Me vain ymmärrämme tämän ilmauksen hyvin eri tavalla, hymähtää Vera Arvidson-Boldeskoul .

Vera oli ruotsalaisen aviomiehensä Göran Arvidsonin kanssa rakentamassa Imeretinin laaksoon isoa omakotitaloa itselleen, lapsilleen ja lapsenlapsilleen, kun tieto olympiakylähankkeesta tuli. Nyt rakentaminen on jäissä, vaikka talo on sisäpintoja vaille valmis.

Hautausmaa olympiakylän alle

Staroverit vastustavat olympiakylää paitsi taloudellisista, myös uskonnollisista ja kulttuurisista syistä. Vastustuksen keskeinen syy on hautausmaa, joka on myös jäämässä olympiakylän alle.

- Tässä lepää isoäiti, tässä isoäidin sisar… Lähes jokaisella alueen asukkaalla on sukua hautausmaalla, selittää 28-vuotias Dmitri Drofitshev.

28-vuotias Drofitshev on historianopettaja ja lakitieteen opiskelija. Tällä hetkellä hän ajaa päätoimisesti staroverien asiaa olympiakylähanketta vastaan. Hänen mielestään hanke loukkaa asukkaiden perusoikeuksia.

- Esimerkiksi veljeni ehti juuri rakentaa oman omakotitalonsa valmiiksi, kun kuuli että se puretaan.

Mielenosoitus päättyi mukilointiin

Asukkaiden mukaan viranomaiset ovat tehneet parhaansa, jotta konflikti ei näkyisi ulospäin. Kun olympiakomitean tarkastajat kävivät alueella, miliisit sulkivat alueen katusuluilla.

Drofitshev ja joukko muita asukkaita pääsivät livahtamaan sulkujen taakse.

- Olimme kätkeneet plakaatit jo edellisenä yönä hautausmaan aidan juureen. Omissa kylteissäni oli yksinkertaisesti hätäkutsu SOS, Drofitshev kuvailee.

- Miliisi ja turvallisuusjoukot juoksivat heti paikalle. Monia meistä hakattiin ja mukiloitiin ja kyltit vietiin pois. Sain lisäksi tuhannen ruplan sakot.

- Maissa kuten Suomi tai Ruotsi tällainen ei olisi mahdollista. Asukkaiden kanssa olisi pakko neuvotella. Joitain pieniä alueita voidaan kenties pakkolunastaa junarataa tai vaikkapa siltaa varten, mutta että urheilutiloja varten… päivittelee Göran Arvidson.

- Monet, varsinkin vanhemmat ihmiset, sanovat etteivät lähde kuin voimalla, sidottuina tai väkisin vietyinä, napauttaa Vera Arvidson-Boldeskoul.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mekään emme lähde, emme todellakaan. Tämä on minun maani, ja minä aion puolustaa sitä.

TS/STT/Mirja Sipinen<br />Dmitri Drofitshevin sukuhaudat ovat jäämässä olympiakylän alle muun hautausmaan mukana.
TS/STT/Mirja Sipinen
Dmitri Drofitshevin sukuhaudat ovat jäämässä olympiakylän alle muun hautausmaan mukana.