Säiliöalukset tuovat vettä kuivaan Barcelonaan

LK/REUTERS<br />Sant Roman kylä kirkkoineen on Katalonian vesipulan symboli. Ne paljastuivat Saun vesialtaan pohjalta veden kadottua.
LK/REUTERS
Sant Roman kylä kirkkoineen on Katalonian vesipulan symboli. Ne paljastuivat Saun vesialtaan pohjalta veden kadottua.

JUHA PEKKA HELMINEN

Katalonian pääkaupungin Barcelonan vesipulaa helpotetaan vettä tuovilla säiliöaluksilla. Ensimmäinen vesilaiva saapui Tarragonasta Barcelonaan tämän viikon alussa.

Laivan säiliöihin mahtuu 20 000 kuutiometriä vettä. Ensimmäistä vesilaivaa käytetään tavallaan koekaniinina, jolla testataan veden kuljetuksen toimivuutta. Seuraavan vesilaivan oli määrä saapua Barcelonaan Ranskan Marseillesta.

Espanja kärsii vesivarojen hupenemisesta. Maan vesivarat ovat vähentyneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana viidenneksen. Tällä hetkellä vesimäärä on vain vajaa puolet maan vesikapasiteetista.

Katalonia on ollut viime kuukausina se alue, joka on kärsinyt pahimmasta kuivuudesta. Vaikka viime päivinä on satanut Katalonian alueella, sen tekoaltaiden vesimäärä on ainoastaan keskimäärin 28 prosenttia niiden kokonaiskapasiteetista.

Vielä huhtikuussa Katalonian tekoaltaiden vesimäärä oli alle 25 prosenttia kokonaiskapasiteetista. Tilanne alkoi olla hälyttävä, sillä jos vesimäärä putoaa 15 prosenttiin, vesi ei ole enää käyttökelpoista, koska lähellä pohjaa veden seassa on liika maa-ainesta.

Ebron vesi ei riitä kaikille

Huhtikuun lopulla Espanjan parlamentti hyväksyi 180 miljoonan euron hätäsuunnitelman, jolla Katalonian vesipulaa helpotetaan. Pahiten kuivuudesta kärsiville alueille aletaan johtaa vettä Ebro-joesta. Tavoitteena on varmistaa juomavesi noin viidelle miljoonalle asukkaalle.

Erityisesti Aragonian ja Katalonian autonomiset alueet ovat kiistelleet Tarragonaan päättyvän putkilinjan jatkamisesta Barcelonaan koko tämän kevään ajan. Mukaan kiistelyyn ovat liittyneet myös Murcian ja Valencian autonomiset alueet, jotka haluavat Ebron vettä myös itselleen, jos Kataloniakin sitä saa.

Murcian, Valencian ja myös Andalucian lähes krooninen vesipula johtuu maatalouden ohella rannikkoalueiden liian täyteen rakentamisesta. Monille uusille lähinnä lomakäyttöön tarkoitetuille asutuskeskuksille ei yksinkertaisesti löydy riittävästi vettä.

Aragonian autonomisen hallituksen johtaja Marcelino Iglesias pyysi tämän viikon alussa, että veden johtaminen Ebrosta Barcelonaan on lopetettava, jos sateet jatkuvat. Aragonian aluehallitus seuraa erityisen tarkkaavaisesti vesitilanteen kehitystä.

Maatalous kuluttaa eniten

Espanjassa vesiongelmat ovat aiheuttaneet kiistoja eri autonomisten alueiden välillä jo useiden vuosien ajan. Espanjan suhteen pätee hyvin toteamus, että "koskaan ei sadetta tule kaikkien mieliksi". Jos Pohjois-Espanjassa ja Galiciassa vettä on tarpeeksi, niin Välimeren rannikkoalue kärsii vesipulasta.

Maatalous on Espanjan vesivarojen suurin kuluttaja. Se vie noin 68 prosenttia veden kokonaiskulutuksesta, vaikka se muodostaa enää vain noin neljä prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Seuraavaksi eniten vettä kuluttaa jäähdyttäminen, 16 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Kaupungeissa kulutetaan yhdeksän prosenttia ja teollisuus vie kahdeksan prosenttia.

LK/REUTERS<br />Säiliöalus toi juomavettä Barcelonaan alkuviikosta.
LK/REUTERS
Säiliöalus toi juomavettä Barcelonaan alkuviikosta.