Suomen kaarti vakiinnutti
Pohjolan suhteet Bulgariaan

Turun Sanomat

Bulgarialaiset viittaavat kernaasti Suomen kaartiin sekä Venäjän ja Turkin sotaan 1877 - 1878. Sota toi Bulgarialle vapauden, ja Suomen kaarti oli vapauden saavuttamiseen osallisena. Kaartilaisten kirjeet ja sotakuvaukset merkitsivät suomalaisten ja bulgarialaisten laajamittaista kohtaamista, jonka muisto elää yhä voimakkaana Bulgariassa.

Bulgaria tunnusti Suomen itsenäisyyden 27. 2. 1918. Diplomaattisuhteet solmittiin 19. 7. 1918 - ja uudestaan täysin toisenlaisissa olosuhteissa 4. 6. 1948. Myös diplomatian vuosikymmenet sisältävät Suomen kaartin vaiheiden kaltaista historian patinaa.

Hankala matka Sofiaan

Suomen eduskunnan hyväksyttyä itsenäisyysjulistuksen valtuuskunnat lähtivät viemään ilmoituksen tärkeimmille ulkovalloille ja pyytämään tunnustusta julistukselle. Bulgariaan ja Turkkiin matkustaneeseen valtuuskuntaan kuuluivat professorit Jalo Kalima ja J. J. Mikkola , molemmat slaavilaisten kielten ja Bulgarian tuntijoita. Matka Helsingistä Tornion, Tukholman ja Berliinin kautta Sofiaan kesti kolmisen viikkoa.

Presidentille tekemässään selvityksessä Mikkola kertoi myöhemmin, että Bulgarian kansanvalistusministeri lausui "ystävällisiä sanoja maastamme" ja että "tieto itsenäistymisestä vastaanotettiin kättentaputuksin". Mikkola ja Kalima tapasivat kahteen kertaan kuningas Ferdinandin , joka hämmästytti valtuuskunnan hyvillä tiedoillaan Suomen asemasta.

Käytyään välillä Konstantinopolissa valtuuskunta palasi Ferdinandin kutsusta takaisin Sofiaan, jossa juhlittiin kuninkaan syntymäpäivää.

Ennen juhlapäivällisten alkua kruununprinssi vei Mikkolan ja Kaliman saliin, jossa kuningas Ferdinand ministeripresidentin läsnäollessa "luki juhlallisella äänellä Bulgarian hallituksen minulle osoitetun vastauksen jätettäväksi Suomen hallitukselle". Puheessa todettiin Bulgarian haluavan elää rauhassa ja ystävyydessä Suomen kanssa ja toivottiin mitä sydämellisimpien suhteiden solmimista maiden välille.

Suomen Bukarestin-asiainhoitaja ja tunnetun poliitikon täyskaima Väinö Tanner oli puolestaan lokakuussa 1920 nimitetty asiainhoitajaksi myös Ateenaan, Ankaraan ja Sofiaan. Bulgariaan hän matkusti ensimmäisen kerran loppuvuodesta 1921 junalla Konstantinopolista. Tulojärjestelyt olivat epäonnisia. Bulgarian ministeriö ei ollut tietoinen Tannerille myönnetystä suostumuksesta ottaa hänet Suomen diplomaattiedustajana vastaan. Kun Tanner yritti varmistaa tapaamisen jälkeen sähkeitse päivämäärää Helsingistä, ilmeni, ettei sähkösanomayhteyttä Bulgarian ja Suomen välillä ollut lainkaan olemassa.

Tästä ja monesta muusta yksityiskohdasta löytyy tietoa Suomen Sofian-suurlähetystön verkkosivuilta. Mainion katsauksen Bulgariaan ja bulgarialaisuuteen tarjoaa Helsingin yliopiston slaavilaisten kielten professori Jouko Lindstedt suppeassa mutta sisältörikkaassa kirjassa Bulgaria ja Romania (Eurooppa-tiedotus 2007).

Maailma

Maailma

Suomi ja joukko muita EU-maita huolissaan poikkeustoimien vaikutuksesta oikeusvaltioon

Tavallisesti ruuhkainen Lontoon Tower Bridgen alue on hiljentynyt koronaviruksen takia.
Maailma

13-vuotias poika kuoli koronavirukseen Britanniassa – kuolleiden määrä on noussut maassa voimakkaasti viime päivinä

Muistatko vielä ilmastonmuutoksen? Nasan visualisoinnissa maapallo hohkaa metaania, joka on suuri lämpenemisen aiheuttaja.
Maailma

Analyysi: Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?

Toimittaja Visa Norosen piti koronatestiä odottaessaan olla odotushuoneessa yksin hengityssuojain päällä. Mihinkään ei saanut koskea. Testin tulos tuli muutaman päivän päästä: positiivinen. Kuvauspaikka: Jessen2-kliniikka, Motzstr. 19, Berliini.
Maailma

"Tummaviittainen hahmo istuu liian lähellä ja uhkaa koskettaa" – Visa Noronen toipuu koronaviruksesta ja nauttii elossa olosta, mutta sairauden aikana elämä katosi ympäriltä

Presidentti Jair Bolsonaro (vas.) pitää koronavirusta pikkuflunssana. Terveysministeri Luiz Henrique Mandetta puolestaan uskoo viruksen romahduttavan maan terveydenhuollon huhtikuun loppuun mennessä.
Maailma

"Jotkut kuolevat ja sellaista on elämä" – Brasilian presidentti ei vieläkään usko koronaviruksen vaaroihin

Sotilaspoliisit partioivat Lehelin aukiolla Budapestissa sunnuntaina. Unkarilaisia on kehotettu välttämään liikkumista ulkona 11. huhtikuuta saakka.
Maailma

Unkarissa maanantaina hyväksytty poikkeustilalaki antaa koronaviruspandemian varjolla kaiken vallan pääministeri Orbánille

Maskiin pukeutunut asiakas vieraili supermarketissa Vietnamissa.
Maailma

Hengityssuojaimet pakollisiksi kauppareissulle Itävallassa – Saksa uskoo, että maskeista on hyötyä, kun rajoitteita aletaan purkaa

Suomalaistenkin suosima Italian matkakohde Venetsia on tyhjillään. Vielä ei tiedetä, milloin matkat alkaisivat uudelleen.
Maailma

Sadattuhannet suomalaiset odottavat vähintäänkin 116 miljoonan edestä palautuksia peruuntuneista lomamatkoista – Matkatoimistojen tilit tyhjinä

Italian terveydenhuoltojärjestelmä on kovilla. Koronaviruspotilaita hoitava lääkäri pukeutuneena suojavarusteisiin milanolaisessa sairaalassa.
Maailma

Italiassa ja Espanjassa herää toivo koronaviruksen talttumisesta – uusien tartuntojen määrä näyttää kääntyvän laskuun

Intialaiset matkustavat mopon kyydissä Kolkatassa maanantaina rikkoen näin ulkonaliikkumiskieltoa.
Maailma

Siirtotyöläiset pakenevat koronavirusta Intian kaupungeista maaseudulle vieden näin ehkä viruksen mukanaan