Saksa kiistelee sähköpulan uhkasta

TS/Risto K.Tähtinen<br />Vattenfallin Jänschwalden ruskohiilivoimala Saksassa aivan Puolan rajalla on yksi Euroopan viidestä suurimmasta hiilidioksipäästöjen aiheuttajasta.
TS/Risto K.Tähtinen
Vattenfallin Jänschwalden ruskohiilivoimala Saksassa aivan Puolan rajalla on yksi Euroopan viidestä suurimmasta hiilidioksipäästöjen aiheuttajasta.

RISTO K. TÄHTINEN

Saksaa uhkaa sähköpula vuonna 2020, mikä vaarantaa maan asemaa teollisuusvaltiona, ennustavat monet poliitikot ja elinkeinoelämän edustajat. Toiset pitävät pelkoa turhana.

Pelon takana on punavihreän hallituksen pian kymmenen vuotta vanha päätös luopua ydinvoimasta. Nykyinen hallitus ei ole voinut muuttaa päätöstä sosiaalidemokraattien vastustuksesta.

Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel haluaisi pidentää nykyisten ydinvoimaloitten käyttöaikaa amerikkalaiseen malliin. Tämän alkaa jo hyväksyä Saksan yleinen mielipidekin.

Tilalle muuta - hiilivoimaloitako

Alunperin punavihreä hallitus halusi täyttää ydinvoiman poistumisen aiheuttaman sähköaukon energian säästöllä, kaukolämmöllä ja uusiutuvien energiamuotojen lisäämisellä.

Nyt sosiaalidemokraattisen ympäristöministeri Sigmar Gabrielinkin usko tähän näyttää menneen. Hän haluaa tukea voimakkaasti uusien hiilivoimaloiden rakentamista.

Asiantuntijoiden mukaan vuonna 2020 Saksaa uhkaa 12 000 megawattin tuotantoaukko, mikä vastaa 15 suurta kivihiili- tai maakaasuvoimalaa. Tuonti ei pysty aukkoa täyttämään.

Ministeri Gabriel on saanut vastaansa vihreät ja Saksan ympäristöliikkeen. Saksan ympäristöjärjestö Bundin puheenjohtaja Hubert Weignerin mukaan Gabriel on ilmastonsuojelijana täysin epäonnistunut, jos hän korvaa riskialttiin ydinvoiman ilmastoa vahingoittavalla hiilivoimalla. Ensimmäiset vihreät ja ympäristöjärjestöt ovat jo kääntyneet kannattamaan ydinvoimaloiden käyttöajan pidentämistä, jotta hiilivoimaloita ei tarvitse rakentaa.

Energiatalous ei halua vain kaasua

Saksan energiatalous haluaa ydinvoimaloiden ohella jatkaa hiilen käyttöä. He muistuttavat, että edelleen Saksan kilpailijamaissa maailmassa 70 prosenttia rakenteilla olevista voimaloista on hiilivoimaloita. Kaasuun Saksassa ei haluta yksinomaan turvautua, sillä voimakkaasti kallistunut kaasu nostaisi paljon sähkön nykyistä hintaa.

Saksalaisen sähköpelin uhriksi on joutumassa suomalaisen Tuomo Hatakan johtama valtiollinen ruotsalainen energiajätti Vattenfall Europe, joka hallitsee Pohjois-Saksan sähkömarkkinoita. Vattenfall on rakentamassa Hampurin eteläpuolelle Moosburgiin 1600 megawattin kivihiilivoimalaa. Moorburgin voimala on kuitenkin kaatumassa Saksan ensimmäisen mustavihreän osavaltiohallituksen muodostamiseen.

Vattenfallin hanke on hallituskysymys

Torstaina pormestari Ole von Beustin johtamat kristillisdemokraatit ja vihreät aikovat julkistaa yhteisen osavaltiohallituksen synnyn. Ainut avoin kysymys on vielä vihreiden ankarasti vastustama Moosburg.

Vattenfallin Tuomo Hatakka on jo uhannut miljardikanteella Hampuria, jos Vattenfall ei saa rakentaa voimalaa. Hampuri on antanut ehdollisen rakennusluvan, mutta ympäristöviranomaiset eivät ole antaneet tarvittavia vesi- ja päästölupia.

Vattenfall on parhaillaan kehittämässä uutta tekniikkaa hiilidioksidipäästöistä vapaasta hiilivoimasta. Teolliseen käyttöön teknologia saataneen vasta vuoteen 2020 mennessä.

Monet arvelevat Vattenfallin saavan korkeintaan rajoitetun luvan ja velvoitteen muuttaa Moosburgin voimala niin nopeasti kuin mahdollista CO2-vapaaksi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.