Uutiset

Albaanit ja serbit eivät taipuneet
viimeisissä Kosovo-neuvotteluissa

LK/REUTERS<br />Kosovon runsaan viikon takaisten vaalien voittaja, tuleva pääministeri Hashim Thaci vastaili kysymyksiin Badenissa Itävallassa tiistaina neuvottelujen jälkeen.
LK/REUTERS
Kosovon runsaan viikon takaisten vaalien voittaja, tuleva pääministeri Hashim Thaci vastaili kysymyksiin Badenissa Itävallassa tiistaina neuvottelujen jälkeen.

MARITA VIHERVUORI

Albaanit ja serbit eivät odotetusti päässeet yksimielisyyteen viimeisiksi luonnehdituissa Kosovo-neuvotteluissa Itävallassa.

Kumpikaan osapuoli ei antanut milliäkään periksi. Neuvotteluihin Wienissä osallistui Serbian ja Kosovon johdon lisäksi troikka Yhdysvallat, EU ja Venäjä.

Kosovo-troikan mukaan kaikki mahdollisuudet ratkaisun saamiseksi on ammennettu loppuun. Mutta Yhdysvaltojen edustajan Frank Wisnerin mukaan nykyinen tilannekin on kestämätön.

Troikka antaa raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle 10. joulukuuta, jonka jälkeen turvallisuusneuvosto käsittelee sen. Myöskään troikka ei ole yksimielinen. Yhdysvallat kannattaa itsenäisyyttä, EU on varauksellisesti sen kannalla Kyprosta lukuun ottamatta ja Venäjä tukee Serbiaa.

Kosovon albaaneille kelpaa 90 vuoden vainon ja sorron jälkeen vain itsenäisyys. Serbit pitävät Kosovoa kulttuurinsa kehtona eivätkä suostu luopumaan tästä albaanien asuttamasta alueesta. Serbit pelaavat totutusti aikaa ja vaativat Venäjän tukemana lisäneuvotteluja vielä joulukuun 10. päivän jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Serbia varoittaa itsenäistymisestä

Kosovon tuleva pääministeri Hashim Thaci lupaa pikaista itsenäisyysjulistusta. Serbian pääministeri Vojislav Kostunica luonnehti Kosovon itsenäisyyden "eräänlaiseksi rikokseksi".

Serbia varoittaa ketjureaktiosta. Sellainen on Kosovon serbien eroaminen Kosovosta, heidän itsenäisyysjulistuksensa eli Kosovon jako. Tähän Serbian albaanipiirikunnat Presevon laaksossa saattavat vastata liittymällä Kosovoon.

Serbit ovat väläyttäneet myös Bosnian serbitasavallan eroamista Bosniasta. Bosniakkien edustaja presidenttineuvostossa, Haris Silajdzi z, syyttää Venäjää ja Serbiaa keinotekoisen kriisin synnyttämisestä. Uhkaamalla serbitasavallan erolla Bosniasta painostetaan mieleistä Kosovo-ratkaisua.

Asiantuntijoitten mukaan Kosovon itsenäisyys toteutuu viimeistään tammikuussa. Tässä vaiheessa Yhdysvaltojen uskotaan antavan suostumuksensa askeleelle. Valtaosa EU:sta tunnustanee Kosovon, vaikka Serbia uhkaa kaikkia tunnustajia diplomaattisuhteiden katkaisemisella.

Myös Serbiassa tilanne kärjistyy. Länsimielisten ja kansallismielisten välille syntyy vakavaa skismaa, jopa hallitus saattaa hajota. Mikäli Kostunica jatkaa nykyistä linjaansa, se johtaa väistämättömästi riitaan EU:n kanssa ja sitä ei länsimielinen presidentti BorisTadic missään tapauksessa halua.

Mikäli Kosovo julistautuu itsenäiseksi, Serbia katkaissee huoltotiet ja osittain sähkön, millä on vakavat seuraukset alueelle. Serbialaiset poliisit vetäytynevät monikansallisesta Kosovon poliisista. Aseelliset yhteenotot eivät ole poissuljettuja. Kostunica on ilmoittanut Serbian olevan valmistautunut kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin. Myös albaaneista osa on valmis taistelemaan ase kädessä.

Serbian-Venäjänakseli on vahva

Usean eri taloustutkimuslaitoksen mukaan Kosovon nykyinen tilanne on kohtalokas sekä Kosovolle että Serbialle. Itsenäisyys hyödyttäisi molempia. Kosovo saisi viimeinkin kaipaamiaan investoijia. Myös Serbian talouskasvu kiihtyisi maa säästäisi huomattavasti hallintokustannuksissa.

Serbialle otteen irrottaminen Kosovosta merkitsisi myös lähentymistä EU:hun. Mutta kova linja Kosovo-politiikassa merkitsee entistä suurempaa tukeutumista Venäjään. Maassa on havaittavissa tietynlainen Venäjä-suuntaus. Myös tässä Kostunican ja Tadicin linjat ovat vahvasti erilaiset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös venäläiset investoijat ovat ottaneet serbialueet ohjelmaansa. Viime aikoina huomattava rahavirta on kulkenut Serbiaan, Bosnian serbialueille ja myös Montenegroon. Kävi miten tahansa, Venäjä on jo nyt luonut itselleen vahvan jalansijan Balkanilla.

Bosniassa ostokset on tehty energia-alalla. Montenegrossa huomattavat rannikkokaistaleet ovat siirtyneet venäläiseen omistukseen. Serbiassa listalla ovat myös lentoyhtiö JAT sekä kuparikaivos RTB.

Venäläiset aikovat osallistua Serbian energia-alan yksityistämiseen, joskaan valtiollista öljy-yhtiötä ei myydä kokonaan. Myös Venäjältä tulevaan kaasuputkeen suunnitellaan serbialaista haaraa.