Iran-pakotteita ei tiukenneta ennen marraskuuta

Yhdysvallat ja Ranska kokivat takaiskun perjantaina, kun Iranin mahdollisista lisäpakotteista päätettiin äänestää vasta tuoreimpien selvitysten jälkeen. Kolmas päätöslauselma tuodaan YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn aikaisintaan marraskuussa.

Iranin pakotteiden mahdollisesta tiukentamisesta päätetään vasta, kun Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ja EU:n neuvottelijoiden selvitykset on saatu.

Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata, Saksa ja EU sopivat perjantai-iltana viimeistelevänsä kolmannen päätöslauselman YK:n pakotteista. Se tuodaan kuitenkin turvallisuusneuvoston käsittelyyn vasta, jos EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja IAEA:n johtaja Muhammad ElBaradei eivät ole päässeet myönteiseen tulokseen Iranin kanssa.

Yhdysvallat ja Ranska olivat toivoneet rivakampaa toimintaa taloudellisen ja poliittisen paineen lisäämiseksi Irania vastaan, jotta se lopettaisi uraanin rikastamisen.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier tähdensi kuuden maan yhtenäisyyden merkitystä Iranin taivuttamisessa luopumaan uraanin rikastamisesta.

Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Venäjä ja Kiina vastustavat liian nopeata talouspakotteiden tiukentamista. Ne sanovat, että Iranille tulisi antaa enemmän aikaa toimia yhteistyössä IAEA:n kanssa Iranin aiemman toiminnan selvittämiseksi.

Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki sanoi puolestaan, ettei lisäpakotteilla ole vaikutusta maan politiikkaan.