Internet opposition tärkein
ase sotilasjunttaa vastaan

TS/Tapio Vestinen<br />Burmalaisten kuvat mielenosoituksista leviävät maailmalle Oslossa sijaitsevan radio- ja tv-aseman kautta.
TS/Tapio Vestinen
Burmalaisten kuvat mielenosoituksista leviävät maailmalle Oslossa sijaitsevan radio- ja tv-aseman kautta.

TAPIO VESTINEN

Internetistä on tullut Burman opposition tärkein ase taistelussa sotilasjunttaa vastaa. Oslossa toimiva tv- ja radioasema Burman demokraattinen ääni saa päivittäin oppositiojäsenten lähettämiä kuvia ja tietoa internetin välityksellä Osloon, josta ne välitetään edelleen tietotoimistoille eri puolille maailmaa.

Juntta ei sulje internetiä, koska myös se tarvitsee sitä kipeästi.

Radio- ja tv-asema Burman demokraattinen ääni DVB on toiminut Oslossa viisitoista vuotta. Sen toiminnan rahoittavat pääasiassa Norjan, Ruotsin ja Tanskan valtiot, mutta myös muut maat, kuten Irlanti, antaa DVB:lle rahaa. Suomi ei ole tukenut toimintaa ainakaan toistaiseksi.

DVB on Burman opposition tärkein tiedotusväline ulkomaailmaan. Mutta se on myös Burman kansan tärkein tietolähde oman maansa ja ulkomaailmankin tapahtumista.

- Democratic Voice of Burma on kansamme ainut tietolähde, jolla se saa tietoa, mitä maassamme tapahtuu, sillä kaikki muut tiedotusvälineet ovat sotilasjuntan hallussa ja tiukassa kontrollissa, sanoo DVB:n uutistoimituksen päätoimittaja Moe Aye .

Moe Aye istuu Oslossa sijaitsevassa toimituksessa tietokoneruudun ääressä aamukuudesta iltakymmeneen ja ottaa vastaan Burmasta lähetettyä uutismateriaalia. Pääosa kansainvälisten uutistoimitusten kuvamateriaalista on saatu DVB:n toimituksen kautta Oslosta, sillä Burmaan on ulkomaisilla toimittajilla vaikea päästä.

- Toimintamme ei olisi mahdollista nykyisessä laajuudessaan ilman internetiä. Esimerkiksi nyt munkkien aloittaman kansannousun aikana reportterimme ja avustajamme kuvaavat mielenosoituksia joko kännyköillään tai pienillä videokameroillaan ja lähettävät kuvat internet-kahviloiden kautta meille tänne Osloon, kertoo Moe Aye.

Myös juntta tarvitsee internetiä

DVB lähettää Oslosta yhdeksän tuntia päivittäistä radio-ohjelmaa Burmaan ja viikonloppuisin kaksi tuntia TV-ohjelmaa.

Sotilasjuntta ei ole sulkenut toistaiseksi internetiä, eikä edes kansan käyttämiä internet-kahviloita, sillä myös sotilaat käyttävät niitä tietojensa päivitykseen. Yksityisiä internet-linjoja on Burmassa lähes mahdotonta saada.

- Juntta sulkee kahvilat ja jopa koko internetin joskus, mutta kenraalien sukulaiset omistavat pääosan internet-kahviloista ja he saavat pidettyä nettikahvilat avoimina lahjusten avulla. Lisäksi kenraalien ja muiden upseerien perheet ja omaiset käyttävät kahviloita tietolähteinään. Burma on niin suljettu maa, että myös kenraalien lähisukulaisten on vaikea saada tietoa, mitä maassa ja ulkomailla tapahtuu, Moe Aye kertoo.