Burman juntta komensi poliisit tukahduttamaan mielenosoituksia

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Protestit yltyvät Burmassa.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Protestit yltyvät Burmassa.

Burman sotilasjuntan kärsivällisyys maassa jo viikkoja jatkuneisiin mielenilmauksiin näytti tiistaina olevan vähitellen loppumassa. Burman suurimpaan kaupunkiin Rangooniin siirrettiin satoja poliiseja, jotka eristivät lähes koko kaupungin keskustan.

Silminnäkijöiden mukaan Rangooniin siirrettiin myös sotilaita. Vahvistamattomien tietojen mukaan kaupunkiin olisi siirretty sama sotilasyksikkö, joka kukisti verisesti vuoden 1988 kansannousun.

Uutistoimisto Reutersin nimettömänä esiintyneen lähteen mukaan myös demokratiajohtaja Aung San Suu Kyi olisi siirretty kotiarestista pahamaineiseen Insein vankilaan jo sunnuntaina. Mellakkapoliisit päästivät lauantaina kolmisentuhatta mielenosoittajaa Suu Kyin talon luokse ja demokratiajohtaja tuli ulos rukoilemaan munkkien kanssa. Tämän jälkeen mielenosoittajia ei enää talolle päästetty.

Varsinaiset mielenosoitukset Rangoonissa sujuivat tiistaina rauhallisesti. Lähes 100 000 munkkia ja heidän kannattajaansa marssi sotilasjunttaa vastaan. Juntta oli etukäteen kieltänyt mielenosoituksen, mutta viranomaiset eivät puuttuneet sen kulkuun.

USA laajensi pakotteita

Yhdysvallat asetti tiistaina uusia pakotteita Burmaan vastaan. YK:ssa puhunut presidentti George W. Bush kehotti myös kansainvälistä yhteisöä tukemaan pyrkimyksiä demokraattisista uudistuksista maassa.

- Yhdysvallat tulee tiukentamaan Burman hallinnon ja sen taloudellisten tukijoiden pakotteita. Myös viisumikieltoa laajennetaan koskemaan paitsi räikeisiin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneitä, myös heidän perheitään, Bush jyrisi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehotti hänkin junttaa viipymättä ryhtymään vuoropuheluun opposition kanssa.

- Kehotan Burman viranomaisia malttiin ja sekä aloittamaan viipymättä vuoropuhelun kaikkien tahojen kanssa, jotta Burman kansaa koskeva eheyttämisprosessi saadaan käyntiin, pääsihteeri muotoili.

Sotilaat ovat hallinneet Burmaa lähes keskeytyksettä vuodesta 1962.

- Ilmoitan joukosta toimia, joiden tarkoituksena on saada rauhanomainen muutos Burmaan, Bush sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa.

Yhdysvallat tiukentaa talouspakotteita sotilasjohtoa ja sen taloudellisia tukijoita vastaan sekä laajentaa viisumeiden myöntämiskiellon koskemaan niitä, jotka ovat vastuussa räikeimmistä ihmisoikeuksien loukkauksista, Bush sanoi. Viisumikielto koskee myös heidän perheenjäseniään.

Bush sanoi, että ilmaisun-, kokoontumis- ja uskonnonvapauksia on vakavasti rajoitettu Burmassa. Etnisiä vähemmistöjä vainotaan, ja lapsityö, ihmiskauppa ja raiskaukset ovat tavallisia, Bush jatkoi puheessaan.

Bush kehotti YK:ta ja kaikkia kansoja käyttämään diplomaattisia ja taloudellisia keinoja jotta burmalaiset saisivat vapautensa.

YK:n turvallisuusneuvosto on jakautunut suhtautumisessaan Burmaan. Kiina ja Venäjä estivät tammikuussa vetollaan päätöslauselman, jossa Burmaa kehotettiin lopettamaan vähemmistöjen ja oppositioryhmien vainoaminen sekä ryhtymään konkreettisiin toimiin kohti demokratiaa.

Kiina ja Venäjä perustelivat kantaansa sillä, että turvallisuusneuvosto ylittää valtuutensa, jos se puuttuu muissa YK-elimissä käsiteltävinä oleviin ihmisoikeuskysymyksiin.

Bush luetteli puheessaan myös muita "raakalaismaisia" hallituksia, jotka eväävät kansalaisiltaan perusoikeudet. Listalla olivat Iran, Syyria, Pohjois-Korea ja Valko-Venäjä.

Burmassa on viime päivinä järjestetty suurmielenosoituksia maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan. Mielenosoitukset ovat laajimmat 20 vuoteen.