Asiantuntija: Mielenilmaukset eivät häiritse Burman junttaa

Suomalaisasiantuntija ei usko, että Burman sotilasjuntan kannattaisi lähettää joukkoja Rangooniin tukahduttamaan jo useita päiviä kestäneitä mielenosoituksia.

- Kun pääkaupunki on nyt siirretty Pyinmanaan, eivät mielenosoitukset Rangoonissa hirveästi häiritse sotilasjuntan toimintaa, arvioi apulaisprofessori Marja-Leena Heikkilä-Horn thaimaalaisesta Mahidolin yliopistosta puhelinhaastattelussa.

- Mielenosoitukset ovat juntalle kuitenkin kiusallisia varsinkin, kun niitä johtavat buddhalaismunkit, ja se menettää kasvonsa.

Jos mielenosoittajia todella on yli 100 000, on se Heikkilä-Hornin mukaan hirveän paljon. - Taitaa olla enemmän kuin 1988, hän sanoi viitaten edelliseen kertaan, kun juntta tukahdutti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset.

- Niin monia ihmisiä ei oikein voi enää ryhtyä tappamaan.

Mielenosoitukset alkoivat tyytymättömyytenä polttoaineen hinnankorotuksiin, mutta viime aikoina ne ovat tulleet yhä poliittisemmiksi ja niiden kärki kääntynyt yhä enemmän junttaa vastaan.

- Munkit lähtevät liikkeelle, kun heidän vatsansa kurnii nälästä. Tämä on vanha totuus. Tilanne on aika katastrofaalinen, kun perheenemännillä ei ole varaa ruokkia munkkeja, Heikkilä-Horn toteaa.

Hän on huolestunut myös siitä, mitä tapahtuu, jos juntta joutuu mielenosoitusten painostamana pakenemaan maasta.

- Mitään rakenteita juntanjälkeiseen tilanteeseen ei ole. Oppositiopuolue NLD on varsin riitaista porukkaa. Sitten ovat vielä pakolaishallitus Washingtonissa ja etniset ryhmät, jotka ovat kaikki vähän eri sakkia.

- Vielä on monta mutkaa matkassa ennen kuin Burma on ihana paratiisi, Heikkilä-Horn huomauttaa.