Yasuo Fukuda nousee Japanin pääministeriksi

LK/REUTERS<br />Japanin pääministeriksi nouseva Yasuo Fukuda kumarsi kohteliaasti puoluetovereilleen sunnuntaina Tokiossa sen jälkeen, kun nämä olivat valinneet hänet uudeksi puheenjohtajakseen.
LK/REUTERS
Japanin pääministeriksi nouseva Yasuo Fukuda kumarsi kohteliaasti puoluetovereilleen sunnuntaina Tokiossa sen jälkeen, kun nämä olivat valinneet hänet uudeksi puheenjohtajakseen.

Japanin hallitseva liberaalidemokraattinen puolue (LDP) valitsi sunnuntaina odotetusti veteraanipoliitikko Yasuo Fukudan uudeksi puheenjohtajakseen.

Voitto merkitsee käytännössä sitä, että Fukuda nousee maan pääministeriksi, sillä puolueella on enemmistöasema parlamentin alahuoneessa. 71-vuotias Fukuda tunnetaan maltillisista linjauksistaan muun muassa Kiinan suhteen.

Äänestyksessä Fukuda sai 330 ääntä, vastaehdokas Taro Aso 197.

Puolueväen vankka tuki sai Fukudan liikuttumaan silmin nähden.

- En ole kovin korkeasti kouluttautunut enkä lahjakas, eikä minulla ole liialti kokemustakaan, hän sanoi kumarrettuaan kunnioittavasti puoluetovereilleen. - Siitä huolimatta te valitsitte minut puolueen johtajaksi. Olen liikuttunut.

Japanin parlamentin on määrä valita Fukuda pääministeriksi tiistaina. Kyse on lähinnä muodollisuudesta LDP:n vankan enemmistön vuoksi, mutta parlamentin ylähuoneessa valta on oppositiolla heinäkuun vaalien jälkeen. Ylähuone voi näin ollen vähintäänkin viivästyttää lainsäädäntöä.

Vaikeat ajat edessä

Fukuda vetosikin valintansa jälkeen oppositioon yhteisen sävelen löytämiseksi.

- Japania odottavat vaikeat ajat ei pelkästään terrorismin vastaisen lainsäädännön uusimisessa, vaan myös kun kyse on eläkejärjestelmästä ja muusta sosiaaliturvasta.

Hän lupasi neuvotella Japanin demokraattisen puolueen kanssa, joka nyt on ylähuoneen suurin puolue.

Edellinen pääministeri Shinzo Abe jätti eronpyyntönsä vajaat kaksi viikkoa sitten. Hänen vuoden mittaiseksi jäänyttä valtakauttaan leimasivat skandaalit ja kriisit, minkä vuoksi LDP toivoo Fukudan palauttavan japanilaisten luottamuksen hallituspuolueeseen.

Fukudan valinta oli jo etukäteen selvä, ja markkinat sopeutuivat vallanvaihtoon rauhallisesti. Arvostelijat pelkäävät kuitenkin, että Fukuda vie puoluetta - ja Japania - taaksepäin.

- Fukudan on haettava konsensusta ajaakseen läpi lait, joten hän ei voi edetä kovinkaan reippaasti rakenteellisten uudistusten toteuttamisessa, arvioi Mamoru Yamasaki , RBS Securities -rahoituslaitoksen pääekonomisti.