Bastin vankilasaarella Norjassa
ei esiinny väkivaltaa eikä päihteitä

TS/Tapio Vestinen<br />Vangit hoitavat Oslonvuonon saarella viljelmät ja karjaa. Osa käy muualla töissä. Äärimmäisen harva on yrittänyt karata.
TS/Tapio Vestinen
Vangit hoitavat Oslonvuonon saarella viljelmät ja karjaa. Osa käy muualla töissä. Äärimmäisen harva on yrittänyt karata.

TAPIO VESTINEN

Idyllisessä Bastøyn eli Bast-saaren vankilassa Oslo-vuonolla kärsivät tuomioitaan sulassa sovussa murhamiehet, seksuaalirikolliset, huumeiden salakuljettajat ja pikkurikolliset. Kukaan ei uhkaa eikä lyö toista, ja päihteiden käyttö vankilassa on äärimmäisen vähäistä.

Vangit viljelevät saaren peltoja ja hoitavat lehmiä, lampaita ja kanoja ekologisten oppien mukaisesti, koska ekologiaa käytetään saarella työkaluna opettamaan vangeille, että teosta on aina seuraamus, josta pitää kantaa vastuu.

- Ajatuksenamme on, että ympäristö vaikuttaa sinuun ja sinä ympäristöön. Ekologiassahan on kyse vastuun ottamisesta, siitä että otat vastuun itsestäsi ja luonnosta, kun muutat luontoa. Joten käytämme ekologiaa täällä Bast-saarella työkaluna opettamaan vangeille, että teosta on aina seuraamus, josta pitää ottaa vastuu, sanoo Bast-saaren vankilan johtaja Ö yvind Aalnäs .

Turusta lähti alkuviikosta ajamaan kohti vankilasaarta sinne myyty yhteysalus Bergö. Bergö liikennöi ennen Oslo-vuonoa viimeksi Porvoon vesillä, sitä ennen 1990-luvulla Nauvon pohjoispuolella. Nyt se alkaa kulkea Bastin ja rannikon väliä.

Kymmenen vuotta toiminut laitos

Bast-saaren humanistis-ekologinen vankila on toiminut kohta kymmenen vuotta. Sitä käytetään siirtymävankilana suljetusta vankilasta siviiliin ja vapauteen. Saaren 115 vankia elävät lähes täysin normaalia elämää, he asuvat omissa taloissaan, nousevat aamulla ylös, tekevät eväänsä ja menevät töihin. Työpäivän jälkeen vapaata on kello 23:een saakka, jonka jälkeen jokaisen on mentävä omaan asuntoonsa.

- Jos et ole siellä yhdeltätoista. sinun katsotaan karanneen. Mutta eipä täältä kukaan halua karata, nauraa Aalnäs.

Viimeisestä karkaamisesta on kuusi vuotta, ja silloinkin kyseessä oli vanki, jolla tuomiota oli jäljellä kaksi viikkoa. Hän otti yöllä saaren rannasta veneen, jolla ajautui läheiseen Mossin kaupunkiin ja ilmoittautui itse poliisille. Hän ei ollut kestänyt ajatusta siviiliin joutumisesta ja halusi takaisin vankilan ohjattuun elämään, mutta joutui valitettavasti suljettuun vankilaan, ei Bast-saarelle, koska saaren järjestyssääntöjen mukaan karkaaminen on kiellettyä.

Suljetun vankilan pelko uhkana

Kun Bast-saarelle menee, ihmettelee, onko varmasti hereillä. Vankien joukossa on nimittäin murhamiehiä, väkivaltarikollisia, seksuaalirikollisia, huumeiden salakuljettajia, talousrikollisia ja tietysti myös pikkurikollisia, mutta saarella esiinny lainkaan väkivaltaa eikä uhkailua.

- Meillä on ollut täällä paljon ulkomaalaisia vieraita, myös kuuluisan amerikkalaisen dokumentin tekijä Michael Mooren kuvausryhmä. Kun kerroin heille, että täällä asuu murhamiehiä ja väkivaltarikollisia, niin he eivät uskoneet minua, koska minulla ei ollut asetta. Yksi kuvausryhmän jäsen kysyi minulta joka viides minuutti: Where is your gun, missä on aseesi.

- Meillä on kolme ehdotonta sääntöä, joista pidämme kiinni. Jos kiusaat tai sorrat toista vankia, sinut siirretään heti saarelta pois suljettuun vankilaan. Jos käytät väkivaltaa toista vankia tai vankilan henkilökuntaa kohtaan, sinut siirretään suljettuun vankilaan ja sama kohtalo on myös päihteiden käytöstä, Öyvind Aalnäs kertoo.

Sääntöjen avulla väkivalta on saatu kitkettyä vankien keskuudesta kokonaan pois. Päihteiden käyttöä esiintyy jonkin verran, mutta normaalivankilaan verrattuna vähän.

- Meillä on kaksi kolme tapausta vuodessa, jolloin joudumme siirtämään huumeita käyttäneen vangin täältä suljettuun vankilaan.

Vankila opettaa normaalistumaan

Bast-saaren vankilafilosofian tarkoitus on totuttaa vanki mahdollisimman normaaliin elämään. Hän asuu kuten keskiverto norjalainen asuu, käy töissä ja vastaa itsestään.

Lisäksi jokaisen päideongelmaisen vangin on sitouduttava tiukasti erilaisiin tarjolla oleviin päihdeohjelmiin, joiden avulla rikoksiin johtanut päihderiippuvuus saataisiin kuriin.

- Minun rikokseni johtuu kaikki alkoholismistani. Istun vankilassa, koska löin kaverini lähes henkihieveriin, kun taistelimme viinapuollosta, kertoo Jon .

- Käyn nyt tuolla mantereen puolella AA:ssa kaksi kertaa viikossa, koska AA sopii minulle parhaiten.

Fredrik istuu tuomiotaan huumeiden salakuljetuksesta.

- Bast-saari on hyvä paikka myös perheelliselle, hän kertoo. - Minulla on kolme lasta ja saan ottaa heidät tänne luokseni jokainen viikonloppu. Täällä on perheellisiä varten oma perhetalo, jossa voimme oleskella.

- Voin myös soittaa heille joka iltapäivä kello kolmen jälkeen, kun suljetussa vankilasta sain soittaa vain kerran viikossa. Kun istut suljetussa vankilassa, menetät yhteytesi perheeseesi ja lapsiin. Olen huomannut myös, että lapset myös pelkäävät tulla käymään suljettuun vankilaan. Tätä paikkaa minun lapseni rakastavat, Fredrik sanoo.

Tutkimus alkamassa

Yksi vanki maksaa Bast-saarella Norjan valtiolle 112 euroa päivässä, kun normaalissa suljetussa vankilassa vangille tulee hintaa 175 euroa.

Saaren vankeinhoidon tulokset ovat niin mielenkiintoisia, että seuraavaksi saarelle saapuvat tutkijat, jotka dokumentoivat humanistis-ekologisen vankeinhoitomallin tulokset tieteellisesti.

- Meidän ongelmamme on se, että tiedämme tämän toimivan, mutta emme voi osoittaa sen tuloksia päättäjille tieteellisin tutkimuksin.

- Siksi on hyvä, että tulokset nyt dokumentoidaan, jotta päättäjät näkevät, että myös näin voidaan ratkaista vankeinhoitoon liittyviä valtavia ongelmia.

- Kaikki tietävät, että suljetulla vankilamallilla niitä ei ratkaista, sanoo vankilanjohtaja Öyvind Aalnäs.

TS/Tapio Vestinen<br />Fredrik jäi kiinni huumeiden salakuljetuksesta. Hän istuu ensimmäistä kertaa vankilassa.
TS/Tapio Vestinen
Fredrik jäi kiinni huumeiden salakuljetuksesta. Hän istuu ensimmäistä kertaa vankilassa.