Sosiaalinen vastuu yhä tärkeämpää kansainvälisessä kaupassa

TAPIO VESTINEN

Kansainväliset suuryhtiöt kiinnittävät yhä enemmän huomiota maineeseensa globaalissa kaupanteossa. Suuryhtiöiden vastuuta työntekijöistä ja ympäristöstä pohditaan parhaillaan Oslossa kansainvälisessä konferenssissa, johon osallistuu 700 asiantuntijaa ei puolilta maailmaa. Konferenssin tavoite on saada maailmankauppaan sosiaalinen normisto, nimeltä CSR, jolla yrityksiä luokitellaan samaan tapaan kuin nyt tehdään Reilun kaupan tavaramerkillä.

CSR lyhenne tulee sanoista Corporate Social Responsibility ja kirjainyhdistelmään liittyvää normistoa on ajettu sisään nyt viimeiset kymmenen vuotta. Oslon konferenssin tavoitteena on jatkaa keskustelua bisneksestä ja kestävästä kehityksestä. Konferenssiin osallistuu noin 700 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. He edustavat hallituksia, liikemaailmaa, akateemikkoja, ammattiyhdistyksiä ja kansanliikkeitä. Edellisen kerran keskustelua CSR-normistosta käytiin Amsterdamissa viime lokakuussa.

- Norjalaisista yrityksistä ensimmäisenä CSR-normiston ottivat käyttöön öljy-yhtiömme Statoil ja Hydro. Osloon keskustelemaan on saatu edustajia myös amerikkalaisesta banaani-yhtiö Chiquitasta sekä ruotsalaisesta Ikeasta. Kummatkin yhtiöt ovat tarkkoja kansainvälisestä maineestaan ja haluavat noudattaa uutta normistoa, sanoo osastopäällikkö Jostein Mykletun Norjan ulkoministeriön kauppaosastolta.

CSR-säännöstöillä tarkoitetaan sitä, että kansainvälisessä kaupassa toimivat suuryhtiöt seuraavat toiminnassaan kussakin maassa säädettyjä työaika- ja työsuojelulakeja sekä vähimmäispalkkasopimuksia, ja kieltäytyvät käyttämästä lapsityövoimaa.

- Uusimpana asiana keskusteluun pyritään saamaan mukaan myös yritysten vastuu ympäristöstä ja kasvihuonepäästöjen vähentämisestä, koska teema on noussut viime aikoina niin ajankohtaiseksi, sanoo osastopäällikkö Jostein Mykletun .

Esimerkiksi Norjassa on tullut yhä tavallisemmaksi, että suuryhtiöt ostavat päästökiintiöt työntekijöidensä lentomatkoille. Norjassa hiljattain järjestetyn rallin MM-kilpailun järjestäjät olivat myös ensimmäisiä, jotka ostivat ralliautoja varten päästökiintiöt kansainvälisiltä kiintiömarkkinoilta.

Telenorin ja Yunuksen välinen kiista jatkuu

Oslon konferenssin vetonaula on Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore , joka saapuu näyttämään konferenssin edustajille Oscarilla palkitun dokumenttinsa ilmaston lämpenemisestä. Toinen konferenssin vetonaula on Nobelin rauhanpalkinnolla joulukuussa palkittu bangladeshilainen Muhammad Yunus , joka jatkaa taukoamattomalla voimalla norjalaisen telejätin Telenorin painostamista myymään puhelinyhtiö Grameenphonen osakkeet köyhille bangladeshilaisille naisille.

Yunus sai Nobelin rauhanpalkinnon köyhien pankin, Grameen-pankin, perustamisesta. Samalla periaatteella Yunus ja norjalainen Telenor perustivat matkapuhelinyhtiö Grameen Phonen, josta on kasvanut nopeassa tahdissa Bangladeshin suurin kännykkäyhtiö. Yhtiön perustamisen yhteydessä tehdyn osakassopimuksen mukaan Telenor on lupautunut myymään osake-enemmistön yhtiöstä Grameen-pankille kuuden vuoden kuluessa yhtiön perustamisesta. Tätä sopimusta Telenor ei ole kuitenkaan noudattanut. Yhtiön mukaan kyseessä on esisopimus, joka ei ole enää voimassa.

Yunus on luvannut jatkaa neuvotteluja Telenorin johdon kanssa Grameen Phonen kohtalosta Oslossa tänään, jolloin hän tapaa yhtiön johdon. Englannissa antamansa tv-haastattelun mukaan Yunus on valmis tarjoamaan kiistellyistä osakkeista 325 miljoonaa euroa.