Kirgisian kumouksen
tulppaanit nuupahtavat

Aasian kehityspankin tuoreet tilastot ovat Bishkekille korutonta kertomaa.

Kun naapurimaissa Uzbekistanissa, Tadzhikistanissa ja Kazakstanissa alkuvuoden talouskasvu mitataan 7, 4:n ja 8,6 prosentin välille, Kirgisiassa vastaava luku jää neljään prosenttiin.

Kun tulppaanivallankumouksessa myöhemmin syrjäytetty presidentti Askar Akajev eli valtansa kukkeimpia päiviä 1990-luvun loppupuolella, hän nimitti maataan Keski-Aasian Sveitsiksi. Akajevin vuoristoinen Kirgisia oli entisistä neuvostotasavalloista ensimmäinen, joka loi oman valuuttansa, ja ensimmäinen, joka pääsi liittymään Maailman kauppajärjestöön.

Akajev viitoitti innolla uuden aikakauden Silkkitietä - kunnes sortui korruption ja nepotismin kurimukseen.

Juuri korruptiosta ja hyvä veli -verkoston kutomisesta syytetään nyt Bishkekin kabinettien uutta vahvaa miestä presidentti Kurmanbek Bakijevia .

Feliks Kulov oli Bakijevin läheisin liittolainen vuoden 2005 tulppaanikumouksessa - mutta menetettyään pääministerin salkkunsa myös Kulov lukeutuu nykyisin oppositioon, joka kantaa kalskahtavaa nimeä Kirgisian arvokkaan tulevaisuuden yhdistynyt rintama . Kulov ja hänen kannattajansa ovat yksilöineet Bakijevin-vastaiset tunnuksensa syytteisiin yksinvaltaisista otteista.

Paljon riippuu nyt kahdesta seikasta: tapahtumista Kirgisian parlamentissa eli Zhogorku Keneshissa - ja opposition suunnittelemista joukkomielenosoituksista, jotka ajoittuvat näillä näkymin kahden viikon päähän.

Sekä Yhdysvalloilla että Venäjällä on Kirgisiassa tukikohta. Niin

Washington kuin Moskova ovat toistuvasti tähdentäneet Keski-Aasian geopoliittisen merkityksen ainutkertaisuutta.

Siksi jokainen liikahdus myös Bishkekin kabineteissa on noteeraamisen väärtti.

Tulppaanikumous joko nuupahtaa tykkänään - tai nousee uudelle kierrokselle.

JOUKO GRÖNHOLM (02) 269 3292 jouko.gronholm@turunsanomat.fi