Tukholman saaristosta löytyi 1600-luvulle ajoitettu hyvin säilynyt laivan hylky

JUHANI ROIHA

Dalaröstä Tukholman saariston eteläosista on löytynyt erittäin hyvin säilynyt alushylky, joka on alustavasti ajoitettu 1600-luvun jälkipuoliskolle.

Ensimmäinen sukellushavainto hylystä tehtiin jo 2003, mutta vasta nyt Ruotsin valtion merimuseot (Statens maritima museer) julkistaa hylyn löytymisen.

Hylyn löysivät ammattisukeltajat.

Kolmimastoinen alus on pituudeltaan noin 20 metriä. Hylyn sanotaan olevan paremmassa kunnossa kuin museoitu Vasa-laiva löytyessään.

Aluksen tehtävää ei ole vielä kyetty tarkemmin määrittämään. Siltä on löytynyt ainakin yksi tykki, mutta se ei tee siitä sota-alusta.

Merimuseon tulkinnan mukaan alus lienee pikemminkin palvellut kauppa- ja kuljetusaluksena.

Alus makaa pohjassa oikeassa asennossaan, kölillään. Kaksi sen mastoista on yhä pystyssä. Lasti ja muu irtaimisto, jonka alus vei mukanaan pohjaan, on yhä jäljellä aluksella.

Tukholman lääninhallitus määrää nyt löytöalueelle sukellus- ja ankkurointikiellon hylyn suojaamiseksi. Merimuseon arkeologit tutkivat löydön tulevan kesän kuluessa.

Historiantutkijoiden ja arkeologien mukaan hylky tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tulkita Ruotsi-Suomen suurvaltakauden loppujakson merenkulkua ja yhteiskuntaa.

Murtoveden täyttämässä Itämeressä ei viihdy laivamato, mikä mahdollistaa hylkyjen säilymisen vuosisatojakin tunnistettavassa kuosissaan meren pohjassa.