Nationalistien suosio nousee Skotlannissa

TS/Reuters/Jeff J. Mitchell<br />Skotlannin nationalistipuolue SNP aikoo kulkea aluevaaleissa Skotlannin suurimmaksi puolueeksi johtajansa Alex Salmondin (kesk.) perässä.
TS/Reuters/Jeff J. Mitchell
Skotlannin nationalistipuolue SNP aikoo kulkea aluevaaleissa Skotlannin suurimmaksi puolueeksi johtajansa Alex Salmondin (kesk.) perässä.

ANNA MÅRD

Nationalistien nousu Skotlannin vaaligallupeissa vahvistuu, kun alueparlamentin vaaleihin on aikaa enää reilu kuukausi. Puolue valmistautuu Skotlannin historian rahakkaimpaan vaalikampanjaan.

Scottish National Partyn, SNP:n, kannatus on viimeisimpien mielipidemittauksien mukaan noussut jo 38 prosenttiin maan äänestäjistä. Vielä toistaiseksi valtaa pitävä työväenpuolue yltää 28 prosenttiin. Toisin kuin Britannian parlamenttivaaleissa skotit valitsevat edustajansa suhteellisella vaalitavalla, jonka oloissa liki 40 prosenttia on hurja kannatusluku.

- Me olemme maan suurin puolue kaikissa sosiaaliryhmissä. Lisäksi ensimmäistä kertaa meidän sanomamme on suosituin myös terveyspalveluiden, rikollisuuden ja koulutuksen hoidossa, puolueen puheenjohtaja Alex Salmond sanoo.

Hän on jo vuosia liputtanut Skotlannin itsenäisyyden puolesta. Jos puolue pääsee valtaan, se järjestää asiasta kansanäänestyksen, mikäli se saa taakseen riittävästi edustajia muista puolueista.

- Näillä näkymin tuo äänestys voisi olla vuonna 2010, sillä haluamme ensin rakentaa luottamusta maan hallituksessa. Mielipidemittausten mukaan skotit haluavat äänestää Britanniaan kuulumisesta kannattivatpa he sitä tai eivät, Salmond sanoo.

Skotlannin itsenäisyys on toukokuisten vaalien suurin teema, mutta vaalimainonnassaan SNP viittaa siihen vain Nyt on aika -vaalilauseellaan.

Itsenäisyyshalujen mittaaminen maassa on hankalaa, sillä vastaukset vaihtelevat kysymyksenasettelun mukaan. Vähintään neljäsosa - mutta mahdollisesti jopa 60 prosenttia - skoteista haluaa itsenäisyyttä.

Itsenäisyystie on kivinen

Vaikka SNP voittaisi vaalit, niin tie itsenäisyyteen on pitkä ja kivinen. Ensimmäiseksi puolueen on saatava ainakin muutama muu edustaja kansanäänestyshankkeen taakse.

Seuraavaksi se joutunee riitaan siitä, kuka päättää äänestyksen kysymyksenasettelusta. Varmaa on, ettei Britannian johto luovuta tätä oikeutta skotlantilaisille taisteluitta.

Britanniassa ei ole lainsäädäntöä siitä, miten liittovaltiosta erotaan, joten edessä on pitkä juridinen kädenvääntö. Jos kysymyksenasettelusta päästään sopuun ja jos skotit äänestävät itsenäisyyden puolesta, niin sittenkin edessä olisivat pitkät neuvottelut siitä, miten itsenäisyys käytännössä järjestetään.

Eikä niissä neuvotteluissa enää olisi kysymys pelkästä Skotlannista, vaan taatusti englantilaiset pelkäisivät ennakkotapausta, jota Wales voisi seurata. Sen jälkeen vuorossa saattaisivat olla Pohjois-Irlanti ja jotkut omapäiset. Kanaalin saaret.

Englantilaiset taistelisivat Britannian hajoamista vastaan lujasti.

Suomikin esikuvana

Salmondin mukaan Skotlannin itsenäistymiskeskusteluihin liittyy kaikenlaista turhaa pelottelua. SNP ei esimerkiksi halua luopua kuningattaresta valtionpäänä.

- Elisabethan on 16 maan valtionpää ja kyllä hän olisi varmaan mielellään myös Skotlannin kuningatar.

Myöskään Britannian punta ei joutuisi heti roskakoriin. SNP ei halua omaa valuuttaa, vaan puolue päättäisi kaikessa rauhassa, vaihtaako maa jossain vaiheessa punnat euroiksi.

Puolue korostaa haluaan liittää Skotlanti osaksi pohjoisen Euroopan menestyksekkäiden pikkumaiden ketjua. Vaalimainoksissaan se mainitsee väkiluvultaan samankokoiset Irlannin, Norjan ja Suomen.

- Meillä on kaikki samat menestymisen edellytykset kuin näillä muillakin, Salmond sanoo.

Mahtavan vaalikampanjan rahoittajina toimivat puolueen jäsenet. Heistä mm. Stagecoach-yhtiön omistaja-johtaja Brian Souter on tehnyt ison lahjoituksen.

Britanniassa Skotlanti esitetään tukiaisia nauttivana takamaana, mutta maalla on luonnonvaroja, energiaa, tunnettu imago ja asukkailla hyvä koulutus. Vuonojen, vuorien, lampaiden ja golfin maalla on hyvät edellytykset matkailumaana.

- Nyt monet suhtautuvat meihin ystävällisesti ja Skotlanti tunnetaan hyvin, mutta meiltä puuttuu oma kansainvälinen edustus, Salmond tiivistää.