Asemamellakoista nousi
vaaliteema Ranskassa

Lehtikuva<br />Mies yritti särkeä näyteikkunaa mellakan aikana Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa tiistai-iltana.
Lehtikuva
Mies yritti särkeä näyteikkunaa mellakan aikana Gare du Nordin rautatieasemalla Pariisissa tiistai-iltana.

RAINE TIESSALO

Lähiönuoret, poliisi ja siirtolaisvaltaiset ongelmalähiöt ovat päässeet Ranskan ensi kuun presidentinvaalien parrasvaloihin. Parinsadan nuoren ja poliisin välinen, tuntikausia kestänyt nujakointi tiistain vastaisena iltana ja yönä Pariisin Pohjoisen rautatieaseman tunneleissa pitivät siitä huolen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun ilman lippua matkustanut mies hyökkäsi lipuntarkastajien kimppuun ja poliisit hälytettiin tarkastajien avuksi. Asemalla olleiden nuorten mukaan poliisi kohteli liputta matkustanutta erityisen kovakouraisesti ja pani tämän käsirautoihin. Tilanne äityi nopeasti mellakoinniksi.

Tuntikausia kestänyt poliisin ja nuorten yhteenotot loppuivat vasta aamuyöllä levittyään sitä ennen myös asemaa ympäröiville kaduille. Viranomaisten mukaan kahdeksan rautatieyhtiön työntekijää ja yksi poliisi loukkaantuivat nuorisojoukkojen hyökkäyksissä. Poliisi pidätti yli kymmenen nuorta. Joukossa oli useita alaikäisiä.

Erityisesti siirtolaistaustaisista nuorista muodostuneet nuorten miesten ryhmät alkoivat pian myös huudella viime vuosien sisäministerin Nicolas Sarkozyn ja poliisin vastaisia iskulauseita.

- Poliisi on kaikkialla, oikeutta ei ole missään!

- Sarkozy, paskapää!

Nuorten ja poliisien välit heikentyneet

Tehtävänsä vaalikampanjaan keskittymisen takia maanantaina jättänyt Sarkozy reagoi tapahtumiin heti aamulla.

- Ranska on ainoa maa, jossa liputta matkustavan pidättämistä ei pidetä normaalina. Onko niin, että on poliisin vika, jos joku alkaa rettelöidä lippua tarkastettaessa? Kysyi Sarkozy.

Aiheesta tuli polttava vaalikampanja-aihe, kun Sarkozyn pääkilpailija, sosialistien Segolene Royal syytti Sarkozya. Royal näkee, että Sarkozy on sisäministerinä tehnyt poliisista provosoivan.

- Joskus ihmiset pelästyvät pelkästään nähdessään poliisin, Royal sanoi eilen televisiohaastattelussa.

Sosialistien tiedottaja Julien Dray syytti istuvaa hallitusta lähiönuorten ja poliisin välien heikentymisestä.

- Yhteenotot paljastavat sen jännittyneen ilmapiirin, kahtiajaon ja väkivallan, joka poliisin ja väestön välille on muodostunut, Dray sanoi.

Sarkozya vastaan syyteryöppy

Sarkozy kävi sisäministerinä lähes viisi vuotta sinnikästä kampailua rikollisuutta vastaan. Häntä kutsuttiinkin Ranskan "ykköskytäksi". Hän ajoi läpi useita uusia lakeja ja kiristi rangaistuksia. Hän yritti sinnikkäästi myös alentaa rikosvastuun alaikärajaa. Sarkozy lisäsi myös laittomasti maassa oleskelevien siirtolaisten vastaisia toimia.

Monet syyttävät Sarkozya myös toissa syksyn rajuista lähiömellakoista. Poliisin ja korttelinuorten suhteet olivat huonontuneet jo pahasti ennen mellakoita. Kun kaksi afrikkalaistaustaista nuorta sai tapaturmaisesti surmansa paetessaan poliisia, patoutunut viha purkautui kolmen viikon ennennäkemättömiksi mellakoiksi.

Yhtenä Sarkozyn suurimmista virheistä pidetään sitä, että hän lakkautti korttelipoliisijärjestelmän. Korttelipoliisit saattoivat toimia kauan samalla alueella ja tutustuivat samalla paikalliseen väestöön.

He järjestivät paikallisten nuorten kanssa esimerkiksi jalkapallo-otteluita ja loivat siten ainakin jossain määrin luottamukselliset suhteet väestöön.

Kova politiikka toi menestystä

Sarkozy kuitenkin päätti panna rikolliset ja vandalismin kuriin rautanyrkillä. Toisaalta kuri ja järjestys -politiikka on myös Sarkozyn menestyksen salaisuus. Hän on ehdottomasti ollut viime vuosien suosituin poliitikko Ranskassa.

Monet pelkäävät nyt, että vaalikeskustelun kohdistuminen mellakoiviin lähiönuoriin on omiaan nostamaan äärioikeiston kannatusta. Viime presidentinvaaleissa viisi vuotta sitten äärioikeiston ehdokkaan Jean-Marie Le Penin eteneminen toiselle kierrokselle järkytti Ranskaa syvästi.

Puolentoista vuoden takaisten mellakoiden aikana Le Penin kannatus nousi välittömästi. Nyt Le Penin kannatus gallupeissa on 14 prosentin luokkaa.

Se on vielä kaukana Segolene Royalista ja Nicolas Sarkozysta, joilla on pitkälle yli 20 prosentin kannatus.

Vaalikampanjan yllättäjän, keskustan Francois Bayroun kannatus liikkuu noin kahdenkymmenen prosentin tietämillä. Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään 22. huhtikuuta.