Zimbabwe vapautti Tsvangirain
kriisikokouksen käynnistyttyä

Lehtikuva
Lehtikuva

Zimbabwessa oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on vapautettu, kertoi opposition edustaja keskiviikkoiltana. Poliisi sen sijaan kiisti, että Tsvangiraita olisi pidätettykään. Sen sijaan poliisi myönsi kymmenen muun opposition jäsenen pidätyksen.

  Opposition MDC-puolueen edustajan mukaan Tsvangirai pidätettiin Hararessa juuri kun hän aikoi lehdistötilaisuudessa arvostella Robert Mugaben hallintoa turvautumisesta koviin otteisiin.

Samaan aikaan eteläisen Afrikan maiden johtajat kokoontuivat alueen yhteistyöjärjestön SADC:n kriisikokoukseen, jonka pääaihe on Zimbabwen kriisi. Myös Mugabe osallistuu Tansanian isännöimään tapaamiseen.

Naapurimaat ovat tätä ennen varsin vaitonaisina seuranneet Zimbabwen tilannetta. Mugaben otteet on tuomittu kuuluvammin länsimaissa, ja keskiviikkonakin EU kiirehti moittimaan pidätyksiä.

Tsvangirain lisäksi turvallisuusjoukot pidättivät koko puoluetoimiston väen. Tsvangirai pahoinpideltiin edellisen pidätyksen aikana aiemmin tässä kuussa.

Uuden pidätyksen uumoiltiin kiristävän äänenpainoja myös Dar es Salaamin huippukokouksessa. Suljettujen ovien takana kritiikki voi olla ankaraa, vaikkei julkilausumaa syntyisikään, arvioi Mugaben hallinnon entinen ministeri Jonathan Moyo brittilehti Guardianin haastattelussa.

Hän ennusti SADC-maiden johtajien vaativan 83-vuotiasta Mugabea luopumaan vallasta ensi vuonna, kun hänen virkakautensa päättyy. Mugabe haluaisi kahden vuoden jatkokauden.

Katolilaisen Mugaben arvostelijoiden joukkoon ovat viimeksi liittyneet katolisen kirkon piispat. He varoittavat verilöylyn ja kansannousun vaarasta maassa, jossa inflaatio laukkaa 1 700 prosentissa ja työttömyysprosentti on 80.