Olmert ja Abbas sopivat
säännöllisistä tapaamisista

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kertoi tiistaina kolmen päivän diplomaattisen sukkulointinsa tuloksena, että Israelin pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ovat sopineet säännöllisistä tapaamisista keskinäisen luottamuksen lisäämiseksi.

Ricen mukaan tapaamisissa saatetaan pohjustaa palestiinalaisvaltion perustamista, mutta israelilaislähteen mukaan palestiinalaisvaltio ei ole keskustelujen asialistalla. Myös Rice aikoo tavata säännöllisesti sekä Israelin että palestiinalaisten johtoa "toisinaan yhdessä, toisinaan erikseen".

Maanantai-illasta tiistaille siirretyssä lehdistötilaisuudessaan Rice sanoi, että Olmert ja Abbas tapaisivat kahden viikon välein. Olmert puolestaan kertoi maanantaina aikovansa tavata Abbasia säännöllisesti, muttei sanonut, kuinka usein. Lehdistötilaisuutta kerrottiin siirretyn, koska Olmertilla ja Ricellä oli erimielisyyksiä.

Ricen mukaan Olmertin ja Abbasin keskusteluissa käsitellään "ajankohtaisia kysymyksiä" kuten palestiinalaisalueille asetettuja rajoituksia, palestiinalaisten Israeliin ampumia raketteja, aseiden salakuljetusta Gazan kaistalle ja poliittisia kysymyksiä.

Olmertin kanslian edustaja teki kuitenkin selväksi, ettei tapaamisissa neuvotella selkeistä palestiinalaisvaltion perustamiseen liittyvistä kysymyksistä kuten Jerusalemin tulevaisuudesta, palestiinalaisvaltion rajoista eikä palestiinalaispakolaisten kohtalosta.

Olmert haluaa keskustella jokapäiväisistä humanitaarisista kysymyksistä ja turvallisuusyhteistyöstä. Olmert on sanonut, ettei hän halua elvyttää rauhanneuvotteluja ennen kuin palestiinalaisten uusi hallitus tunnustaa Israelin oikeuden olemassaoloon.

Israel haluaa kahdenkeskisiä neuvotteluja pääasiassa siksi, että neuvottelukanava halutaan pitää avoinna, kertoi Olmertin kanslian virkamies.

Myös Lähi-idässä kiertävä YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on kehottanut Israelia edistämään "poliittista vuoropuhelua" Abbasin kanssa. Ban osallistuu keskiviikkona Riadissa Arabiliiton huippukokoukseen, joka aikoo esittää rauhanneuvotteluja Israelin kanssa viisi vuotta sitten laatimansa rauhansuunnitelman pohjalta.

Riadin huippukokoukseen viitaten Rice kehotti arabijohtajia "osoittamaan, että ne hyväksyvät Israelin paikan Lähi-idässä" niin, että silläkin olisi "poliittinen horisontti". Rice käytti tiedotustilaisuudessaan 22 kertaa ilmaisua "poliittinen horisontti" tähdentääkseen, että Olmertin ja Abbasin keskustelut menevät pidemmälle kuin humanitaaristen ja turvallisuuteen liittyvien kysymysten käsittely.