Blair tuskin ehtii viedä Britanniaa ojasta allikkoon

Kun Britannian pääministeri uhkaa Irania kiistan siirtymisellä "toiselle tasolle", jos Iranin pidättämiä brittisotilaita ei saada vapautetuksi diplomatian keinoin, on uhkaukseen periaatteessa suhtauduttava vakavasti. Onhan uhkauksen esittäjä Tony Blair , jonka tilillä on jo yksi lyhytnäköisesti Yhdysvaltain presidentin siivellä aloitettu, verisesti jatkuva hyökkäys- ja miehityssota Persianlahden alueella.

Blair saattaisi hyvinkin olla tarpeeksi sinisilmäinen hölmö ryhtyäkseen virittämään nyt George W. Bushin tuella jonkinlaista sotilaallista iskua Irakia miehittäneiden, mutta mahdollisesti Iranin puolelle eksyneiden brittisotilaiden vapauttamiseksi voimatoimin. Eli toisin sanoen laajentamaan jo muutenkin huonosti sujuvaa Irakin sotaa vielä Iraninkin puolelle.

Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että Blairin uskottavuus sodan ja rauhan asioissa on järkevästi ajattelevien brittien keskuudessa vajonnut jo yhtä alas kuin Bushin uskottavuus oman maansa asevoimien ylipäällikkönä viisaimpien amerikkalaisten silmissä.

Blairin ja Bushin sotaintoa ei siis käy jo tähän asti nähdyn törmäilyn perusteella epäileminen, mutta muun maailman onneksi molemmat johtajat ovat jo vähitellen joutumassa omien kansanedustuslaitostensa punomiin pakkopaitoihin, eikä uusien veritöiden aloittaminen Persianlahden alueella ole enää yhtä helppoa kuin Irakin sotaa juonittaessa.

Brittien suureksi helpotukseksi Blairin on määrä jättää virkansa jo lähikuukausina itseään viisaammalle johtajalle, joten kovin paljon pahaa jälkeä mies ei enää ehdi saada Persianlahdella aikaan. Amerikkalaisten on sitä vastoin kestettävä omaa sotaruhtinastaan vielä runsaat puolitoista vuotta, ellei jotakin yllättävää satu.

PIRKKA KIVENHEIMO

(02) 2693637 pirkka.kivenheimo@turunsanomat.fi