Latvia ja Venäjä vihdoin rajasopuun

Lehtikuva<br />Latvian pääministeri Aigars Kalvitis (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Mikhail Fradkov tapasivat Moskovassa allekirjoittaakseen maiden välisen rajasopimuksen tiistaina.
Lehtikuva
Latvian pääministeri Aigars Kalvitis (vas.) ja hänen venäläinen kollegansa Mikhail Fradkov tapasivat Moskovassa allekirjoittaakseen maiden välisen rajasopimuksen tiistaina.

Latvia ja Venäjä allekirjoittivat tiistaina maiden välistä rajaa koskevan sopimuksen. Pääministerit Aigars Kalvitis ja Mihail Fradkov panivat nimensä historiallisen sopimuksen alle Moskovassa.

Venäjän pääministerin Mihail Fradkovin mukaan sopimus vastaa kummankin maan etuja ja "lujittaa luottamusta sekä ymmärtämystä koko Euroopan tasolla".

Pääministeri Kalvitisin mukaan sopimus auttaa tasoittamaan Latvian ja Venäjän rosoisia suhteita. Kalvitis on ensimmäinen Latvian pääministeri, joka vierailee Venäjällä 16 vuoteen.

- Latvialle, kuten kaikille EU-maille, on hyvin tärkeää rakentaa vakaat, käytännölliset suhteet Venäjään, Kalvitis muistutti.

Rajakiista on varjostanut maiden suhteita Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien.

Rajasopimus piti alun perin allekirjoittaa toukokuussa 2005. Venäjä kuitenkin kieltäytyi hyväksymästä Latvian parlamentin viime hetkellä sopimukseen liittämää johdantoa, joka viittasi maiden väliseen rauhansopimukseen vuodelta 1920.

Vuoden 1920 sopimuksessa mainittiin Abrenen rajakaupunki, joka nykyisin kuuluu Venäjään mutta jonka palauttamista Latvia ei ole koskaan virallisesti vaatinut.

Venäjä kavahti viittausta rauhansopimukseen ja syytti Latviaa aluevaatimuksista. Vihdoin helmikuussa Latvian parlamentti valtuutti hallituksen allekirjoittamaan sopimuksen ilman kiisteltyä viittausta. Rajasopimus on vielä ratifioitava kummankin maan parlamenteissa.

Euroopan komissio ennätti heti kiittelemään sopimuksen syntyä. Komissio sanoi toivovansa, että yhteistyö EU:n ja Venäjän välillä on tämän jälkeen helpompaa.

Komissio esitti samalla myös toiveen, että Latvian ja Venäjän välille syntynyt sopimus auttaisi rajakiistan ratkaisemisessa myös Venäjän ja Viron välillä.

Rajasopimus Viron ja Venäjän välillä on yhä vahvistamatta, vaikka maat ovat allekirjoittaneet sen jo toukokuussa 2005. Venäjä päätti kuitenkin myöhemmin jättää sopimuksen ratifioimatta.