Condoleezza Rice tuli takaisin

TS/
TS/

Mikko Louhivuori

Yhdysvaltain ulkoministerin edellinen vierailu Lähi-itään vajaa kuukausi sitten muistutti mieleeni hänen edeltäjänsä presidentti Bushin ensimmäiseltä hallituskaudella, Colin Powellin (2000-2005). Usein tuo maineikas kenraali täällä reissasi, puhui, neuvotteli ja piti lehdistötilaisuuksia. Hän palasi Lähi-idästä Washingtoniin useimmiten lähes tyhjin käsin. Kutsuin mielessäni tätä hyvin kriittisenä aikana toiminutta kunnianarvoisaa herraa joskus Powerless-nimellä.

Powellin ongelma oli, että pääministeri Ariel Sharon hoiti erinomaisia Yhdysvaltain-suhteita suoraan presidentti Bushin kanssa. Olen vakuuttunut, että lukuisilla Sharonin vierailuilla puhuttiin palestiinalaiskysymyksen ohella myös isommista asioista, esimerkiksi Irakista. Tämähän on vain luonnollista. Ehkä presidentti sai häneltä joitain neuvojakin, joita piti arvossa suunnitellessaan Bagdadiin toista kierrosta Tony Blairin kanssa.

En pysty mitenkään tietenkään todistamaan salaisia diplomaattisia puheluita, mutta Israelin lehdistöstä sai sen kuvan, että Colin Powellin puhuessa Lähi-idän tilanteesta puhelimet soivat joskus Sderotin ja Washingtonin välillä. Seuraavassa tapaamisessa Powell saattoi kuulla, mitä Yhdysvaltain presidentti asiasta ajattelee. Siinä menee vahvemmaltakin diplomaatilta sormi suuhun. Vika ei ole israelilaisissa vaan presidentissä itsessään, jos hän näin toimii. Kuten sanottu, ei ole mitään todisteita, että George Bush soittelisi oman ulkoministerinsä selän takana mistään asioista.

Kun Condoleezza Rice oli edellisen kerran Jerusalemissa jokin aika sitten, ymmärsin Israelin lehdistöstä, että pääministeri Ehud Olmert teki hänelle sharonit: Jerusalem otti suoraan yhteyttä presidenttiin. Rice lähti tyhjin käsin takaisin kotimaahansa ja ehkä hetken ajateltiin, että hän otti opikseen, eikä jatkossa esiinny kovin rehvakkaasti näillä kulmilla.

Tämä Rice taitaa olla aika kovan luokan poliitikko, jolla ei ole aikomustakaan antaa itsestään maailmalla Colin Powellin tapaista heikon diplomaatin kuvaa. Hän tuli takaisin vakavin aikein ja kertoi heti kättelyssä: "Istuimme kauan yhdessä presidentti Bushin kanssa tutkimassa tilannetta". Selusta on näin kunnolla varmistettu sekä keskusteluihin Israelin hallituksen että palestiinalaisten kanssa.

Ulkoministeri Ricen ohjelma on pieni maanjäristys täällä: kahden eri linjan neuvottelut keskustelujen käynnistämiseksi Palestiinan valtion luomiseksi Israelin rinnalle. Rice piti pienen lehdistötilaisuuden, ja Israelin lehdissä kerrotaan, että pitkälle sunnuntai-iltaan diplomaatit koettivat lieventää lausuntoja Jerusalemista ja palestiinalaisista pakolaisista. Sanoisinko "hiki hatussa".

Pääministeri Olmert on etevä lakimies, ja hän varmaan ajatteli luottavaisesti, että siinä missä kenraali Powell siinä myös Condoleezza Rice.

Paha erehdys.

• Kirjoittaja on Beit Jalassa asuva teologi ja arkeologi.