Egypti äänesti Mubarakin perustuslaista

LK/REUTERS<br />Opposition tukijat osoittivat mieltään kansanäänestystä vastaan Kairossa maanantaina.
LK/REUTERS
Opposition tukijat osoittivat mieltään kansanäänestystä vastaan Kairossa maanantaina.

MARJA VUORELA

Egyptiläiset äänestivät maanantaina perustuslain muutoksista, jotka opposition mukaan tekevät Egyptistä poliisivaltion. Hallitus sanoo muutosten vahvistavan demokratiaa ja auttavan taistelussa terrorismia vastaan.

Tuhansia mellakkapoliiseja oli asemissa Kairossa ja muualla levottomuuksien varalta. Egyptin suurin oppositioryhmä, muslimiveljeskunta, kehotti kansalaisia boikotoimaan kansanäänestystä. Muutosesitysten läpimenoa pidettiin kuitenkin varmana.

Hallitseva kansallinen demokraattinen puolue jyräsi muutosesitykset pikavauhtia läpi parlamentissa, ja sen jälkeen presidentti Hosni Mubarak määräsi kansanäänestyksen pidettäväksi vain viikko myöhemmin. Arvostelijoiden mukaan kiire johtui halusta estää opposition järjestäytyminen ei-rintamaksi.

Hallitus on ehdottanut 34 muutosta perustuslakiin. Ne muun muassa kieltävät uskonnollisten puolueiden perustamisen, antavat presidentille mahdollisuuden hajottaa parlamentti ja vähentävät tuomarivalvontaa äänestyspaikoilla.

Muutokset mahdollistavat uuden terrorismin vastaisen lain, joka antaa poliisille laajat pidätys- ja valvontavaltuudet. Lisäksi siviilit voidaan tuomita sotilastuomioistuimissa, joiden päätöksistä ei voi valittaa.

Uudet määräykset korvaavat vuodesta 1981 voimassa olleen poikkeustilan.

Se julistettiin presidentti Anwar Sadatin murhan johdosta, ja sitä on siitä lähtien jatkettu automaattisesti kolmen vuoden välein.

Poikkeustila pysyväksi

Sadatin seuraajan Mubarakin arvostelijat sanovat, että muutettu perustuslaki on yhtä autoritäärinen kuin poikkeuslait, jotka olivat tilapäisiä. Nyt epädemokraattinen tilanne muuttuu pysyväksi.

Opposition mukaan tarkoitus on sementoida diktatuuri ja presidentin puolueen asema ja valmistella vallan siirrtoa Mubarakin pojalle Gamalille , joka on korkealla puolueen hierarkiassa. Perustuslain mukaan presidenttiehdokkaan voi jatkossa nimittää vain puolue, jolla on vähintään kolme prosenttia parlamenttipaikoista.

Kielletty islamistinen muslimiveljeskunta ei aikaisemminkaan ole voinut osallistua avoimesti vaaleihin. Kahden vuoden takaisissa parlamenttivaaleissa se yllätti hallituksen, kun riippumattomina esiintyneet veljeskuntalaiset saivat viidenneksen parlamenttipaikoista.

Mubarakin läheinen liittolainen Yhdysvallat on arvostellut muutoshankkeita, mutta vain vaisusti. Ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat ei yritä sanella Egyptille, miten se tekee poliittiset muutoksensa. Vielä pari vuotta sitten Washington yritti Kairossa puhua demokraattisen muutoksen puolesta, mutta menetti sitten kiinnostuksensa, koska se tarvitsee Egyptin kaltaisten konservatiivisten arabihallitusten tukea Irakissa ja Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

Äänestysprosentin odotettiin jäävän alhaiseksi niin kuin Egyptissä on tavallista. Hallitus sanoi tähtäävänsä 25 prosenttiin. Edellisessä perustuslakia koskeneessa kansanäänestyksessä 2005 äänestysprosentti viranomaisten mukaan oli 54. Tarkkailijoiden mukaan se oli alle kymmenen.