Voimakas maanjäristys
ravisutti Japania

Voimakas maanjäristys ravisutti sunnuntaina Japanin länsirannikkoa. Ainakin yksi ihminen kuoli ja 150 loukkaantui järistyksessä, joka tuhosi kymmeniä rakennuksia. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,9 richteriä.

Järistys sai aikaan tsunamivaroituksen. Se kuitenkin peruttiin parin tunnin kuluttua, kun vain pieniä aaltoja iskeytyi rantaan Noton niemimaalla.

Järistyksen keskus oli 11 kilometriä merenpohjan alapuolella Keski-Japanissa sijaitsevan Noton edustalla.

Järistys sai aikaan maanvyörymiä ja sulki teitä. Ihmiset pakenivat hätämajoituskeskuksiin samalla kun jälkijäristykset ravisuttivat Honshun pääsaarta.

Yksi pahiten vahingoittuneista oli Wajiman kaupunki, jossa romahti parikymmentä rakennusta. Yli tuhat kaupungin asukasta majoitettiin väliaikaisesti kouluille, kertoi uutistoimisto Kyodo. Yksi nainen kuoli jäätyään kivenlohkareen alle.

Maanjäristykset ovat tavallisia Japanissa, joka on yksi seismisesti aktiivisimpia alueita maailmassa. Noin joka viides yli kuuden richterin järistyksistä tapahtuu Japanissa.

Vanuatullakin järisi

Myös eteläisellä Tyynellämerellä lähellä Vanuatua oli sunnuntaina kaksi voimakasta maanjäristystä, joiden voimakkuudet olivat 7,1 ja 7,3 richteriä. Nämä järistykset tapahtuivat kaksi minuuttia ennen Japanin länsirannikon järistystä.

Järistykset eivät tiettävästi aiheuttanut tuhoja sukeltajien suosimalla Vanuatulla, jossa asuu runsaat 200 000 ihmistä.