Uppoavilta saarilta pakkomuutto edessä

TS/Reuters/Jeremy Sutton-Hibbert<br />Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvilla Carteretin saarilla veden pinnan nousun tuhot ovat jo nähtävissä. Eroosio on kaatanut palmupuita rantahiekalle.
TS/Reuters/Jeremy Sutton-Hibbert
Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvilla Carteretin saarilla veden pinnan nousun tuhot ovat jo nähtävissä. Eroosio on kaatanut palmupuita rantahiekalle.

Papua-Uuden-Guinean Carteret-saaret näyttävät kaukaa katsottuna kuin miltä tahansa eteläisen Tyynenmeren paratiisisaarilta. Illuusio särkyy maalle tultaessa.

Kukkivien hedelmäpuutarhojen sijaan saarilta löytyy nykyisin lähinnä haisevia makean veden ja valtameren sekoittumisesta syntyneitä murtovesilätäkköjä. Käytännössä kaikki saariryhmän makea vesi on meriveden saastuttamaa.

Saariryhmä on hitaasti vajoamassa mereen.

Viime kesän tulva kaikkein pahin

- Viime kesäkuun tulva oli kaikkien aikojen pahin, kertoo Carteret-saarten entinen asukas ja Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvan Bougainvillen saaren paikallishallinnossa nykyään toimiva Paul Tobasi .

Carteret-saarille pääsee, kun lentää ensin kaksi tuntia Papua-Uuden-Guinean pääkaupungista Port Moresbysta Bougainvillen saarelle ja sen jälkeen jatkaa matkaa veneellä vielä seitsemän tuntia.

Carteret-saarten 2 500 asukasta ovat viime vuosina turhaan yrittäneet pelastaa saarensa istuttamalla rannoille mangrovekasveja sekä tekemällä valleja jättisimpukoista.

Eteläisen Tyynenmeren pinnan yhä noustessa myös Tuvalu ja Kiribati sekä Uudelle-Seelannille kuuluvat Cook-saaret jakavat Carteret-saarten kohtalon.

Cateret-saarilla 10 - 15 vuotta aikaa

Carteret-saarilla on asuttu 400 vuoden ajan, mutta nykyisillä asukkailla ei ole siellä tulevaisuutta.

- Asukkaat joutuvat lähtemään saarilta vielä tämän vuoden aikana. Saaret vajoavat kokonaan mereen todennäköisesti 10 - 15 vuoden kuluessa, sanoo Tobasi.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC varoitti jo 2001 merenpinnan nousevan jopa 88 senttimetriä vuosisadan loppuun mennessä. Syynä merenpinnan nousuun ovat lähinnä ihmisen aikaansaamat kasvihuonekaasupäästöt, jotka lämmittävät maapallon ilmakehää ja sulattavat jäävuoria ja jäätiköitä.

Perjantaina odotettu IPCC:n uusin raportti on Carteretin asukkaille edelleen synkkää luettavaa.

Muutto edessä Bougainvillelle

Carteret-saarten asukkaat asettuvat Bougainvillen saarelle vuoden sisällä, mikäli siihen tarvittavat varat saadaan kerättyä.

Saarten asukkaat ovat tietoisia siitä, että heillä alkaa olla kiire lähteä saarelta, sillä elämästä saarilla on tullut lähes sietämätöntä ja ruokakin käynyt vähiin. Saarten korkein kohta on enää vain 1,7 metriä merenpinnan yläpuolella.

- He elävät kookospähkinöillä ja kalalla. Ennen rämealueilla kasvatettiin bataattia ja taroa, mutta nyt tulviva merivesi on pilannut maan viljelykelvottomaksi, sanoo Tobasi.

Katoavasta Tuvalusta Uuteen-Seelantiin

Australian ja Havaijin puolivälissä sijaitsevan Tuvalun viljelymaat ovat jo kauan sitten tuhoutuneet. Kalavarat ovat puolestaan huvenneet, kun koralliriutat vaalenevat meriveden lämpenemisen seurauksena.

Korkeimmat kukkulat Tuvalun kahdeksalla saarella ovat vain viisi metriä merenpinnan yläpuolella.

Uusi-Seelanti onkin tehnyt Tuvalun kanssa sopimuksen Tuvalun kaikkien 11 500 asukkaan vastaanottamisesta, kun tilanne saarilla käy liian vaaralliseksi.

Tuvalu vajoaa kokonaan veden alle todennäköisesti seuraavien 50 vuoden aikana.

Kiribatilta katosi jo kaksi saarta

Kiribatin saaritasavallan 100 000 asukkaalle sadevesi on ainoa mahdollinen juomaveden lähde, kun nouseva merenpinta saastuttaa makean veden varastoja.

Kiribatiin kuuluivat ennen myös Tarawan ja Abanuean asumattomat saaret, mutta ne yksinkertaisesti upposivat mereen trooppisen myrskyn aikana 1999.

Malediiveillakaan ei paljon aikaa

Loppu lähestyy myös Malediiveilla, jotka muodostuvat 1 200 saaresta Intian lounaiskärjen tuntumassa.

Tsunami pyyhkäisi joidenkin Malediivien korallisaarten yli 2004, ja ne tulvivat usean päivän ajan. Vesi kuitenkin vetäytyi lopulta pois.

YK varoittaa, että merenpinnan nouseminen saattaa aiheuttaa jo lähivuosina jopa 50 miljoonan ihmisen joutumisen ympäristöpakolaisiksi.