Uutiset

Puolustusvoimain komentaja eroaa Virossa

TS/Eija Loueniva
TS/Eija Loueniva

ANNELI REIGAS

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ilmoitti torstaina pyytävänsä perjantaina parlamenttia hyväksymään puolustusvoimain komentajan Tarmo Kõutsin eronpyynnön. Reformipuolueeseen kuuluva puolustusministeri Jürgen Ligi vaati Kõutsin pikaista eroa. Ligi on jo pitkään ollut julkisesti riidoissa niin puolustusvoimain komentajan kuin usean korkean upseerin kanssa.

Kõuts ilmoitti jo elokuussa haluavansa eroa tehtävästään ja osallistua ensi vuonna parlamenttivaaleihin Isänmaanliiton ja Res Publica puolueen listalla. Kõutsin eronpyynnön hyväksyminen lykkääntyi, koska lain mukaan presidentillä on neljä kuukautta aikaa päättää asiasta.

Viron uudelleen itsenäistymisen jälkeen maan rajavartioston perustamista johtaneella ja viimeiset kuusi vuotta puolustusvoimain komentajana toimineella Kõutsilla on ollut maassa hyvä maine ja ennen viime presidentinvaaleja häntä pidettiin yhtenä mahdollisena ehdokkaana myös presidentinvirkaan.

Kõuts ei silti tullut toimeen nykyisen puolustusministerin kanssa, jota eräs tunnettu puolustusvoimain esikunnan korkea-arvoinen upseeri moitti hiljattain julkisesti ylimielisestä asenteesta upseereja kohtaan.

Kõutsin pikaista erottamista vaatinut puolustusministeri on puolestaan syyttänyt armeijan johtoa siitä, että eräät armeijan upseerit ovat ylittäneet toimivaltansa.

Tiistaina ministeri Ligi turvautui epätavalliseen menettelyyn syyttämällä puolustusvoimain komentajaa Viron aamu-tv:n suorassa lähetyksessä.

Keskiviikkona oman näkemyksensä esitti Kõuts, jonka mukaan ministerin syytökset ovat jo vaikuttaneet kielteisesti Viron puolustusvoimien kansainväliseen maineeseen.