Maailma

Zimbabwe kutsuu valkoiset
maanviljelijänsä takaisin

TAPIO VESTINEN

Zimbabwen hallitus on tehnyt täyskäännöksen maanjakopolitiikassaan ja kutsuu nyt valkoisia maanviljelijöitä palaamaan takaisin pakkolunastetuille tiloille. Kutsukirje on lähetetty jo usealle sadalle tilansa menettäneelle valkoiselle maanviljelijälle.

Presidentti Robert Mugaben kuusi vuotta sitten aloittaman maareformin seurauksena tilansa menetti noin 4 000 valkoista viljelijää. Se johtanut laajaan nälänhätään maassa.

Zimbabwen tiedotusministeri Bright Matonga vahvisti BBC:n radiolähetyksessä maanantaina, että huhut valkoisten maanviljelijöiden takaisin kutsusta pitävät paikkaansa.

- Valkoiset maanviljelijät ovat tervetulleita jättämään hakemuksensa saadakseen entisen tilansa takaisin. Hallitus ei erottele enää ketään hakemuksen tekijää ihon värin perusteella. Jokainen hakemus käsitellään asiallisin perustein, Matonga sanoi.

Kuuden vuoden maareformi

Presidentti Mugaben vuonna 2000 aloittaman maareformin tarkoituksena oli muuttaa radikaalisti Zimbabwen maanomistusoloja, jossa valkoiset omistivat siirtomaahallinnon ajoilta pääosan viljellystä maasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samaan aikaan Zimbabwen musta väestönosa kärsi työttömyydestä ja näki nälkää, koska Zimbabwen hallitus ei kyennyt luomaan maahan myöskään teollisia työpaikkoja. Maareformi toteutettiin väkivalloin ja maatilojen pakkolunastusten yhteydessä useita satoja valkoisia maanviljelijöitä ja heidän omaisiaan sai surmansa. Maatilansa menetti noin 4 000 valkoista maanviljelijää.

Virallisen politiikan mukaan tilat annettiin Mugaben joukoissa taistelleille, valkoisen siirtomaahallinnon kaataneille sotaveteraaneille ja työttömille mustille, mutta tosiasiassa maareformi on johtanut laajaan korruptiokierteeseen, jossa maatilat on annettu Mugaben diktatuuria tukeville virkamiehille ja presidentin sukulaisille.

Elintarviketuotanto romahti nopeasti

Tänään Zimbabwe on köyhempi kuin vuonna 1980, jolloin maa itsenäistyi 16 vuoden taloudellisen saarron ja kahdeksan vuotta kestäneen sisällissodan jäljiltä.

Pääsyy köyhyyteen löytyy presidentti Mugaben itsevaltaisesta politiikasta, joka on johtanut maan kansainväliseen eristämiseen ja ulkomaisten yritysten vetäytymiseen Zimbabwesta.

Itse maareformin johdosta myös elintarviketuotanto ja koko maanviljelyjärjestelmä ovat romahtaneet. Tämä entinen eteläisen Afrikan vilja- ja ruoka-aitta joutuu ottamaan nyt kansainvälisten avustusjärjestöjen jakamaa hätäapua pitääkseen kansalaisensa hengissä. Maareformin epäonnistuminen johtuu myös siitä, että tilojen uusilla mustilla omistajilla ei ollut koulutusta tai pääomaa maatilojen pyörittämiseen eikä hallitus tehnyt mitään tämän ongelman poistamiseksi.