Maailma

Kiistellystä sissipäälliköstä Kosovon pääministeriksi

Kosovon vapautusarmeijan entinen komentaja Agim Ceku ei ole Serbian mieleen. 45-vuotias albaanikenraali on sotinut serbijoukkoja vastaan sekä Kroatian että Kosovon sodissa.

Kosovolaisessa Pecin kaupungissa syntynyt Ceku opiskeli Belgradin sotilasakatemiassa ja eteni kapteeniksi Jugoslavian armeijassa. Kun Kroatia 1990-luvun alussa julistautui itsenäiseksi ja taistelut alkoivat, hän liittyi Kroatian armeijaan.

Ceku yleni prikaatikenraaliksi ja hänet palkittiin yhdeksällä kunniamerkillä serbejä vastaan käydyistä taisteluista. Vuonna 1999 hän erosi Kroatian armeijasta taistellakseen jälleen serbejä vastaan, tällä kertaa Kosovossa.

Kosovon vapautusarmeijan UCK:n komentajana Ceku loi sissiarmeijalle järjestäytyneen armeijan rakenteen.

Sodan päättymisen jälkeen Ceku valvoi UCK:n muuntautumista Kosovon suojelujoukoiksi (KCP), joiden komentaja Ceku on. Joukoista on tätä nykyä kymmenen prosenttia serbejä.

Vuonna 2002 Serbian viranomaiset asettivat Cekun syytteeseen Kroatiassa ja Kosovossa tehdyistä sotarikoksista. Kahta vuotta myöhemmin hänet pidätettiin lyhyesti Unkarissa Serbian johdon antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla.

Ceku on erittäin suosittu Kosovossa. Albaanit valitsevat hänet mielipidemittauksissa toistuvasti luotettavimmaksi ja pidetyimmäksi henkilöksi maakunnassa.

Albaanikenraali ei ole tätä ennen osoittanut kiinnostusta poliittisiin johtotehtäviin. Poliittisen kokemuksen puute tuntuukin olevan hänen merkittävin vajavuutensa.

- Kenraali Ceku on astumassa sisään politiikan suurista ovista työskentelemättä tätä ennen päivääkään siviilinä, paikallinen toimittaja Baton Haxhiu sanoo.