Uutiset

Tanskalaistuotteet
boikottiin Lähi-idässä Muhammed-
pilakuvien vuoksi

Kuohunta tanskalaislehden julkaisemien muslimeja loukkaavien pilakuvien ympärillä on jatkunut kiivaana. Diplomaattisen selkkauksen lisäksi kiista on laajentunut myös kaupan puolelle, sillä muslimit ovat alkaneet boikotoida tanskalaisia tuotteita. Esimerkiksi meijerijätti Arla on joutunut boikottien uhriksi.

Jyllands-Posten -sanomalehti julkaisi viime syyskuussa 12 pilapiirrosta, joissa profeetta Muhammad kuvattiin muslimiterroristina. Muslimit loukkaantuivat piirroksista syvästi, ja muslimimaiden johtajat ovat vaatineet sanomalehdeltä ja Tanskan hallitukselta anteeksipyyntöä. Tanskan hallitus on kuitenkin vedonnut ilmaisunvapauteen eikä ole suostunut kantaansa pyörtämään.

Hallitus on vähitellen alkanut kohdata paineita jo kotimaastakin. Viimeisimpänä niittinä tuli perjantaina Tanskan teollisuuden etujärjestön Dansk Industrin kovasanainen vaatimus siitä, että rajansa on ilmaisunvapaudellakin. Tanskalaistuotteiden boikotti Lähi-idässä, erityisesti Saudi-Arabiassa, saattaa koitua kalliiksi elinkeinoelämälle.

- Nyt on tullut aika, että Jyllands-Postenin tulee käyttää ilmaisunvapauttaan sen selvittämiseen, kuinka tulisi suhtautua siihen tosiasiaan, että lehden Muhammad-piirrokset ovat loukanneet suuren kansanryhmän tunteita, Dansk Industrin johtaja Hans Skov Christensen jyrähti perjantaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juustot kiristysaseena

Tanskalais-ruotsalainen Arla menettää päivittäin noin kymmenen miljoonaa Tanskan kruunua eli noin1,3 miljoonaa euroa boikotin vuoksi.

  Arla vie alueelle muun muassa voita, juustoja ja maitojauhetta.

  Lähi-itä on yksi tärkeimmistä Arlan vientimarkkinoista. Boikotti merkitsee, että Arlan on vähennettävä tuotantoaan jo alkavalla viikolla.

- Tiedämme, että jo noin 300 kauppaa on vetänyt tuotteet hyllyistään (Saudi-Arabiassa). Tiedämme myös, että joidenkin tuotteiden eteen on kaupoissa laitettu keltaiset nauhat osoittaakseen, että ne tulevat Tanskasta, sanoi Arlan tiedotuspäällikkö Katarina Malmström Ruotsin radion haastattelussa lauantaina.

Tuotteita on lennellyt hyllyistä myös muun muassa Kuwaitissa. Arla on puolestaan ryhtynyt imagovastaiskuun. Yhtiö aikoo julkaista useissa Lähi-idän suurissa sanomalehdissä ilmoituksen, jossa se sanoutuu irti pilakuvista.

Arlan ilmoitus on sisällöltään melko samankaltainen kuin Tanskan Saudi-Arabian-suurlähettilään hiljattain lähettämä julkinen kirje, jossa selitettiin Tanskan käytäntöjä sanan- ja uskonnonvapauden suhteen.

Saudi-Arabia puolestaan veti lähettiläänsä kotiin Tanskasta torstaina neuvonpitoa varten.