Maailma

Ranskan mellakat paljastivat
lähiöiden kurjuuden

LK/REUTERS<br />Palomiehet yrittivät sammuttaa mellakoitsijoiden sytyttämää autoa Clichy-sous-Bois'ssa tiistaiaamuna.
LK/REUTERS
Palomiehet yrittivät sammuttaa mellakoitsijoiden sytyttämää autoa Clichy-sous-Bois'ssa tiistaiaamuna.

RAINE TIESSALO

Mellakat Pariisin ongelmalähiöissä eivät ota loppuakseen. Tiistain vastaisena yönä koillisessa Clichy-sous-Bois'n lähiössä mellakoitiin jo viidettä yötä peräkkäin. Nuorisojengit tuikkasivat tuleen toistakymmentä autoa ja roskista sekä kivittivät poliiseja. Yksi poliisi loukkaantui lievästi ja kaksitoista rettelöitsijää pidätettiin.

Levottomuudet levisivät tiistain vastaisena yönä myös läheisiin Montfermeilin, Sevranin ja Aulnay-sous-Bois'n lähiöihin, joissa nuorisojengit polttivat autoja ja roskiksia. Mellakoissa on loukkaantunut jo kymmeniä poliiseja ja jenginuoria. Kolme nuorta viruu vankilassa.

Mellakointi alkoi jo viime torstaina sen jälkeen, kun kaksi nuorta oli kuollut sähköiskuun kiivettyään sisään sähkönmuuntokeskukseen. Kortteleissa levisi pian käsitys, että poliisi oli ajanut nuoria takaa ja nämä olivat paetessaan ylittäneet muuntaja-alueen kaksi aitaa.

Maanantain vastaisena yönä puolestaan poliisin kyynelkaasukranaatti löysi jotenkin tiensä Clichy-sous-Bois'n moskeijaan. Mellakoitsijat saivat lisäsyyn väkivallan jatkamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka viranomaiset, poliitikot, uskonnolliset johtajat ja asukasyhdistykset ovat luvanneet tutkia tapaukset ja vedonneet rauhallisuuteen, kortteleissa kytee sitkeä viha poliisia, hallitusta ja ylipäänsä ranskalaista yhteiskuntaa vastaan.

Kuvaava esimerkki

Clichy-sous-Bois on surullinen mutta kuvaava esimerkki ihmisistä ja kortteleista, jotka maan hallitus on jättänyt heitteille jo kymmeniä vuosia sitten. Samantapaisia ongelmakortteleita on kymmeniä suurten kaupunkien kuten Pariisin, Marseillen ja Lyonin ympäristössä.

Suurin osa Clichy-sous-Bois'n asukkaista on ensimmäisen tai toisen polven siirtolaisia entisistä Ranskan siirtomaista Pohjois- ja Keski-Afrikassa. Työttömyys on kaiken taustalla. Se luo köyhyyttä ja köyhyys puolestaan sosiaalisia ongelmia ja näköalattomuutta.

Clichy-sous-Bois'n nettisivujen mukaan perheiden päätulonsaajista eli käytännössä perheen isistä neljännes on työttömänä. Asukkaista yli 50 prosenttia on alle 25-vuotiaita. Kun nuorisotyöttömyys on yksi Ranskan pahimmista ongelmista, Clichy-sous-Bois'n keskivertonuorella ei ole kovin ruusuisia tulevaisuudennäkymiä.

Huumekauppa ja rikollisliigat hallitsevat katuja. Poliisikaan ei pahimpiin kortteleihin uskalla kovin heppoisin varustein mennä. Jengit purkavat vihaansa mihin tahansa viranomaisiin. Silloin tällöin jengiläiset tuikkaavat roskiksia tai autoja tuleen, ja kun palokunta tulee paikalle, palomiehet saavat kiitoksen sijaan kivisateen päälleen.

Myös monet asukkaat pelkäävät jengejä, jotka terrorisoivat naapurustoa ja pyyhkivät usein kaupungin vuokratalojen järjestyssäännöillä lattiaa. Nämä lähiöt ovat muhevaa maaperää islamilaisen radikalismin kasvamiselle.

Sopeuttaminen epäonnistunut

Monet näkevät Ranskan ongelmalähiöissä malliesimerkin siitä, miten maa voi epäonnistua siirtolaisten sopeuttamisessa täydellisesti.

Sisäministeri Nicolas Sarkozy on ainoa, joka on tarttunut härkää sarvista käytännön ehdotuksin. Hän profiloitui ensimmäisellä sisäministerikaudellaan Ranskan "ykköskytäksi", joka sai rikollisuustilastot kaunistumaan nopeasti, johtoajatuksenaan "nollatoleranssi". Hän lisäsi poliisin voimavaroja ja ajoi läpi uusia lakeja.

Hän nousi nopeasti Ranskan suosituimmaksi poliitikoksi ja taitaa olla sitä yhä. Kun Sarkozy palasi sisäministeriksi viime kesänä, sama linja jatkui. Hän tekee näyttäviä vierailuja ongelmalähiöihin ja vakuuttaa panevansa "roskaväen" aisoihin, jotta "kunnolliset" ihmiset saisivat elää rauhassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kaikkien pitää ymmärtää, että päättäväisyyteni on absoluuttista, Sarkozy uhosi maanantaina.

Mutta Sarkozyn maine ainakin Clichy-sous-Bois'ssa on kyseenalainen. Monet pitävät hänen voimapolitiikkaansa lähinnä provosoivana ja lähellä äärioikeiston linjanvetoja.

Opposition sosialistien tiedottaja Julien Dray yrittää kiteyttää ongelmalähiöiden asukkaiden tunnot.

- Ongelmalähiöissä sadat nuoret ovat syrjinnän uhreja, eivätkä he ole roistoja tai "roskaväkeä", mutta heistä tuntuu, että heidät on hylätty, Dray sanoi Le Parisien -lehden haastattelussa tiistaina.