Etanoli- ja kaasuautot yleistyvät Ruotsissa

Tukholma,
(STT)

Vaihtoehtoisilla polttoaineilla toimivat autot yleistyvät nopeasti Ruotsissa. Viime vuodenvaihteessa maassa oli lähes 20 000 etanolia, kaasua tai sähköä käyttävää henkilöautoa tai kevyttä kuljetusajoneuvoa, ilmenee Göteborgin alueella ympäristöystävällistä autoilua edistävän Miljöfordon i Göteborg -projektin hiljattain tekemästä, Ruotsin tielaitoksen maksamasta selvityksestä.

- Niin sanottujen ympäristöautojen määrä on kasvanut joka vuosi noin 40-50 prosenttia vuodesta 1990 lähtien. Kasvu jatkuu lähivuodet samaa tahtia tai nopeammin, arvioi Miljöfordon i Göteborgin tiedotuksesta vastaava Mats-Ola Larsson.

Syitä ympäristöautojen lisääntymiselle ovat vero- ja maksuhelpotukset sekä monien yritysten ja yksityishenkilöiden halu tehdä jotakin ympäristön hyväksi, Larsson arvioi. Etanolilla tai biokaasulla toimivissa työsuhdeautoissa on 20 prosenttia vastaavaa bensiinimallia alempi verotusarvo.

Vaihtoehtopolttoaineiden käyttö on vähäistä Suomessa. Viime vuoden rekisteritietojen mukaan Suomessa on liikenteessä 153 maakaasua, sähköä tai nestekaasua käyttävää autoa.