Avaruussukkula Discovery valmistautuu jälleen lähtöön

LK/REUTERS<br />Discoveryn miehistön jäsenet James Kelly ja Eileen Collins (keskellä) harjoittelivat sunnuntaina avaruuslentoa Cape Canaveralissa Floridassa.
LK/REUTERS
Discoveryn miehistön jäsenet James Kelly ja Eileen Collins (keskellä) harjoittelivat sunnuntaina avaruuslentoa Cape Canaveralissa Floridassa.

Avaruussukkula Discoveryn on määrä päästä vihdoin matkalle avaruuteen tiistaina.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa oli sunnuntaina varovaisen optimistinen, että sukkula saadaan matkaan viivytysten jälkeen.

Discoveryn oli määrä lähteä avaruuteen toissa keskiviikkona, mutta lähtölaskenta keskeytettiin vain hiukan ennen lähtöä polttoainemittariin tulleen vian vuoksi. Teknikot ovat työskennelleet kuumeisesti viime päivät, jotta sukkula saataisiin kuntoon.

- Uskomme, että lentojärjestelmämme ja tukijärjestelmät maassa ovat valmiina. Odotamme onnistunutta laukausta ja missiota, sanoi Nasan testijohtaja Pete Nickolenko sunnuntaina.

Discoveryn seitsenjäseninen miehistö saapui Cape Canaveralin avaruuskeskukseen perjantaina valmistelemaan lentoa.

- Toivomme, että lähtölaukaus tapahtuu tiistaina, mutta riippumatta siitä, koska laukaisu tapahtuu, on tärkeää että käymme läpi koko prosessin ja teemme sen oikein, sanoi sukkulan komentaja Eileen Collins .

Discoveryn on määrä toimittaa 12 tonnia välineitä ja muuta materiaalia Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

12 päivää kestävän lennon aikana astronautit tekevät myös avaruuskävelyjä sekä testaavat sukkulaa nähdäkseen, toimivatko kaikki uudistukset halutulla tavalla.

Discovery on vanhin yhä käytössä olevista sukkuloista, joiden on määrä jäädä "eläkkeelle" 2010. Discoveryn on määrä olla ensimmäinen sukkula, joka laukaistaan avaruuteen avaruussukkula Columbian räjähdettyä helmikuussa 2003. Columbian seitsenjäseninen miehistö kuoli, kun sukkula tuhoutui ilmakehään palatessaan.

LK/REUTERS<br />Discovery lepää alustallaan, kunnes se laukaistaan avaruuteen suunnitelmien mukaan tiistaina.
LK/REUTERS
Discovery lepää alustallaan, kunnes se laukaistaan avaruuteen suunnitelmien mukaan tiistaina.