Merivesi saattaa tarjota
ratkaisun Sydneyn vesipulaan

LK/REUTERS<br />Australialainen maanviljelijä tarkasteli maitaan, kun sade vihdoin tuli pitkän kuivan kauden jälkeen. Australiassa pohditaan meriveden puhdistamista käyttövedeksi.
LK/REUTERS
Australialainen maanviljelijä tarkasteli maitaan, kun sade vihdoin tuli pitkän kuivan kauden jälkeen. Australiassa pohditaan meriveden puhdistamista käyttövedeksi.

Sydney (DPA)

Sydneyn vesipula voitaisiin ratkaista aurinkoenergialla kulkevilla supertankkereilla, jotka kuljettaisivat vettä Australian runsassateisesta koillisosasta rutikuivaan kaakkoiskolkkaan, uskoo entinen pääministeri Bob Hawke.

- Ehdotus on ympäristöystävällinen ja taloudellisesti kannattava, vakuuttaa Hawke, joka nykyään toimii kestävän kehityksen tuotteita suunnittelevan ja valmistavan Solar Sailor -yrityksen johtajana.

Innovatiivisen vaihtoehdon sijasta Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Bob Carr on kuitenkin tehnyt alustavan päätöksen eteläisen pallonpuoliskon suurimmasta merivedenpuhdistamosta.

Ympäristöaktivistit tuomitsevat hankkeen, koska käyttöveden valmistaminen merivedestä vaatii suunnattomasti energiaa ja tuottaa valtavat määrät kasvihuoneilmiötä pahentavia päästöjä.

Vesimaksujen odotetaan nousevan, sillä puhdistettu merivesi on kymmenen kertaa kalliimpaa kuin vedenkeruualtaista vesialtaisiin johdettu vesi.

Sydneyn vesialtaissa on nyt vettä ennätysmäisen vähän, vain 40 prosenttia normaalista, ja viranomaisten arvion mukaan vettä riittää enää 94 viikoksi. Pitkään jatkuneen kuivan kauden vuoksi Sydney saattaa saada merivedenpuhdistamon.

Lopullinen päätös puhdistamon rakentamisesta jää Carrin mukaan ensi vuoteen, mutta hankkeen toteutuminen näyttää varsin todennäköiseltä.

Sademäärä vähentynyt

Kansallisen ilmastokeskuksen Blair Trewin kertoo tilastojen osoittavan todeksi sen, minkä useimmat Sydneyn asukkaat ovat jo tienneet: sademäärä on vähentynyt tuntuvasti viimeisten viiden vuoden aikana. Nykylukema on vuosien 1961-1990 keskiarvosta miinuksella 20 prosenttia.

Sateiden vähenemisen vaikutus moninkertaistuu patoaltailla. Kun sademäärä on pienentynyt 20 prosenttia, valumaveden vähentymä on noin kaksinkertainen, sillä maaperä imee kosteutta.

Merivedenpuhdistamon kustannusarvio on noin 1,23 miljardia euroa. Laitos nostaisi kaupungin energian tarvetta 1,2 prosenttia.

Sydney käyttää vedestä uudelleen vajaat kolme prosenttia. Ympäristöaktivistit ovat sitä mieltä, että uusien investointien ensisijaisena kohteena tulisi olla tämän osuuden lisääminen niin kuin muissa vesipulan vaivaamissa kaupungeissa on tehty.

Liittohallituksen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Paul Perkins uskoo, että merivedenpuhdistamo edistää muiden vaihtoehtojen löytymistä. Puhdistettu merivesi on kallista, mikä kannustaa kotitalouksia säästämään vettä ja tekee uudelleenkäytön ja muut vastaavat aloitteet houkuttelevammiksi osavaltion hallitukselle.

Ympäristövaikutuksista kiistellään

Uuden Etelä-Walesin hallitus on aktiivinen monella rintamalla. Uusissa asunnoissa vedenkäyttöä supistetaan 40 prosenttia, mutta keskustelu jatkuu sen ulottamisesta kerrostaloihin ja vanhoihin rakennuksiin. Veden hukkakäytön rajoittaminen vähentää kulutusta tuntuvasti, vaikka kaupungin asukasluku kasvaakin.

Hallitusta syytetään helpoimpaan vaihtoehtoon tyytymisestä ja merivedenpuhdistamon suunnattomien ympäristövaikutusten huomiotta jättämisestä.

Osavaltion julkisten laitosten ministeri Frank Sartor vakuuttaa, ettei suolan poistaminen merivedestä ole niin haitallista ympäristölle kuin arvostelijat väittävät.

- Hiilivoima ei ole puhdistamon ainoa energiavaihtoehto. Lisäksi suoraan paikallisiin vesijohtoverkostoihin syötetty puhdistettu vesi tulee alhaisten kuljetuskustannusten ansiosta paljon halvemmaksi kuin uudelleenkäytetty vesi, joka joudutaan pumppaamaan asukkaille 40 kilometrin päästä, Sartor sanoi.