Suomen ulkoministeriö kehottaa varovaisuuteen rantakohteissa

ELINA MALKAMÄKI

Ulkoministeriön lauantai-iltaan mennessä saamien tietojen mukaan Sharm el-Sheikhin lomakohteeseen Egyptissä tehdyt pommi-iskut eivät vaatineet suomalaisuhreja. Siinain niemimaan eteläkärjessä sijaitsevassa Sharm el-Sheikhissä on joitakin suomalaisia, joihin ministeriö on ollut yhteydessä, eikä suurlähetystölle ole ilmoitettu ketään kadonneeksi.

Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät tee kohteeseen matkoja kesäkaudella. Ministeriön mukaan alueella on kuitenkin suomalaisia matkailijoita omatoimimatkalla tai mahdollisesti ulkomaisen matkanjärjestäjän sinne vieminä. Myös sukellusyritysten palveluksessa on suomalaisia.

Skandinavialaisella sukelluskeskuksella Colona Dive Centerillä on toimipaikka Sharm el-Sheikhissä Amar Sina-hotellin yhteydessä. Sukellussafareja matkailijoille järjestävässä yrityksessä työskentelee siellä parisenkymmentä sukellusopasta, joista osa on pohjoismaalaisia.

Lauantaina iltapäivällä keskuksen puhelimeen vastasi kiireisen kuuloinen nuori nainen, joka selitti tilanteen olevan paikalla liki kaoottinen.

- Tietääkseni täällä ei ole tällä hetkellä töissä yhtään suomalaista, nainen kertoi.

Iskuista vaietaan paniikin pelossa

Colona Dive Centerillä on Punaisenmeren rannikolla kolme toimistoa. Toiset kaksi ovat Hurghadassa ja El Gounassa.

Suomalainen Noora Alhopuro työskentelee parhaillaan sukellusoppaana Hurghadassa, joka sijaitsee noin kahden tunnin matkan päässä Sharm el-Sheikistä.

- Pommi-iskuista ei haluta oikein puhua täällä ääneen, ettei syntyisi paniikkia. Ihmiset ovat säikähtäneitä, matkapuhelimestaan tavoitettu Alhopuro kertoi lauantaina.

Hänen mukaansa sukellusasiakkaat ovat olleet huolissaan siitä, voiko toimintaa nyt jatkaa turvallisesti.

Huhuja liikkui siitäkin, että jotkin maat olisivat alkaneet siirtää turistejaan pois Punaisenmeren rannikolta. Illansuussa selvisi että Britannian matkanjärjestäjät lennättävät matkailijoita Sharm el-Sheikhistä kotiin erityisillä evakuointilennoilla.

Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustajia varovaisuuteen Kairossa ja suurten matkailukeskusten läheisyydessä ja välttämään paikkoja, joissa on paljon ulkomaalaisia, kuten basaarialueita. Ministeriö kehottaa myös Egyptiin yksin matkustavia harkitsemaan vakavasti rantakohteisiin menemistä. Seuramatkoja maahan järjestetään vasta lokakuusta lähtien.

Muun muassa tuhoutunut Ghazala Gardens -hotelli on Aurinkomatkojen ensi talven valikoimissa.