Iskut suunnattiin todennäköisesti Egyptin johtoa vastaan

CHRISTIAN JOKINEN

Lauantain iskut Egyptin turistikohteessa näyttäytyvät Euroopassa helposti iskuiksi ensisijaisesti länsimaalaisia vastaan. Vaikka terroristit pyrkivät tappamaan mahdollisimman monia ulkomaalaisia, iskujen todellinen kohde oli Egyptin hallitus.

Egypti on sotinut pitkän ja verisen sodan radikaalia islamismia vastaan. Kuningaskunnan ajoista presidentti Hosni Mubarakin valtakaudelle asti eri islamistiryhmät ovat yrittäneet riistää valtion sekularististen nationalistien käsistä.

Islamistien näyttävin saavutus oli presidentti Anwar al-Sadatin murha vuonna 1981.

On huomattava, että modernilla islamistiliikkeellä ei alun perin ollut väkivaltaisia juuria. Vuonna 1928 Hassan al-Bannan perustama Muslimiveljeskunta pyrki yhteiskunnalliseen muutokseen rauhanomaisin keinoin. Radikalisoituminen tapahtui liikkeen pääideologiksi nousseen Sayyid Qutbin aikana. Qutb vangittiin ja hirtettiin, kun veljeskunta oli yrittänyt tappaa Gamal Abdel Nasserin .

Muslimiveljeskunta vaatii paluuta sharian ajalle ja sitä on syytetty terrorismin kasvualustaksi. Useiden al-Qaidan jäsenten on uskottu aloittaneen veljeskunnan riveistä.

Läpi 1950- ja 60-lukujen islamistinen ideologia joutui puolustuskannalle egyptiläisen arabinationalismin ja sosialismin pullistellessa muskeleitaan.

Muutos tuli arabeille nöyryyttävän kuuden päivän sodan myötä. 1980- ja 1990-luvuilla Egyptin islamistiliikettä johti kaksi ryhmää: Egyptin islamilainen jihad Ajman al-Zawahirin johdolla ja Egyptin islamilainen yhteisö Omar Abdul Rahmanin johdolla. Zawahiri halusi kaataa Egyptin hallituksen, kun taas Rahmanilla oli laajempi panarabialainen tavoite.

Turismi keskeinen kansantaloudessa

Egypti koki radikaalien islamistien väkivaltaisen terrorikampanjan 1990-luvun puolivälissä, mikä kulminoitui vuoden 1997 Luxorissa kuningatar Hatshepsutin temppelin edustalla tehtyyn verilöylyyn. 58 turistia sai surmansa.

Iskusta syytettiin Egyptin islamilainen yhteisö -liikettä, jonka johtaja Rahman istuu Yhdysvalloissa vuoden 1993 WTC-iskujen takia elinkautista vankeustuomiota. Luxorin terrori-isku muodostui rasitteeksi islamisteille maassa, jossa turismilla on keskeinen osa kansantaloudessa.

Egyptin viranomaisten vastaisku oli massiivinen ja johti tuhansien islamistien vangitsemiseen. Monet islamistijohtajat vetosivat kannattajiinsa iskujen lopettamisen puolesta. Tämä julkilausuma oli päätös pitkälle Egyptin hallituksen ja islamilaisten radikaalien väliselle konfliktille, joka vaati yli tuhat ihmishenkeä.

Yhdistyminen al-Qaidaan

Maanpakoon ajettu al-Zawahiri muutti strategiaansa ja allekirjoitti toisena Osama bin Ladenin fatwan jihadista juutalaisia ja kristittyjä vastaan. Helmikuussa 1998 Egyptin islamilainen jihad ja al-Qaida virallisesti yhdistivät voimansa.

Al-Zawahiri jäi Egyptissä yksin muiden islamistijohtajien allekirjoitettua vetoomuksen väkivallan hylkäämiseksi. Kasvavan eristyksen vuoksi al-Zawahirin oli etsittävä liittolaisia ja tukikohtia Egyptin ulkopuolelta. Ironista kyllä, radikaalin islamismin alamäki Egyptissä vahvisti kansainvälistä islamistista toimintaa.

Pitkän hiljaiselon jälkeen viimeisen puolen vuoden aikana Egypti on jälleen ollut terrori-iskujen näyttämönä. Iskukohteet on selvästi valittu siten, että ne uhkaisivat turisteja. Lokakuussa 2004 al-Qaidan palestiinalaisryhmiin yhdistetyt terroristit tekivät iskun hotellia vastaan Taban rajakaupungissa. Oli kuitenkin huomattavaa, että Egyptin islamistiryhmät tuomitsivat iskun ja sanoutuivat siitä irti. Tämä on nähty osoituksena islamistien ja Egyptin johdon lähentymisestä, joka on jatkunut viime vuosien aikana.

Irakin tapahtumat inspiroivat

Viimeisimmät iskut saattavat ilmentää uuden väkivalta-aallon alkua. Iskujen tekijöinä on ollut entuudestaan tuntemattomia islamisteja. Uuden radikalismin organisoitumisen taso on vielä epäselvä. Irakin tapahtumat inspiroivat myös Egyptin omia terroristeja, kuten al-Qaidan Arabian niemimaan osastoa ja Abdullah Azzamin prikaatia, joista jälkimmäinen ilmoittautui tuoreeltaan lauantaisten iskujen tekijäksi.

Mubarakin hallinnon harjoittama terroristijahti on kiihtynyt vuoden 2001 jälkeen.

Osa ääri-islamisteista levittäytyy Egyptin ulkopuolelle: al-Qaidan alkuperäisistä jäsenistä suurin osa oli Egyptistä ja myös Euroopan islamistiverkostoissa egyptiläisillä on merkittävä asema.

Taistelu terrorismia vastaan ei ole helppoa, sillä vastatoimet usein vain kiihdyttävät itsemurhaiskuja ja maan talous kärsii turismin vähenemisen myötä. Talouden kohdatessa takaiskuja Mubarakin kannatus vähenee, ja Muslimiveljeskunnalla on parhaiten organisoitu oppositiovoima.