Maailma

Hollanti tyrmäsi EU:n perustuslain

LK/REUTERS<br />Yli puolet hollantilaisista vaivautui keskiviikkona esittämään kantansa EU:n perustuslakiin. Tämä rouva äänesti amsterdamilaiseen kirkkoon pystytetyssä äänestyspaikassa.
LK/REUTERS
Yli puolet hollantilaisista vaivautui keskiviikkona esittämään kantansa EU:n perustuslakiin. Tämä rouva äänesti amsterdamilaiseen kirkkoon pystytetyssä äänestyspaikassa.

Hollantilaiset tyrmäsivät selkein luvuin EU:n perustuslain keskiviikon kansanäänestyksessä. Ensimmäisten tulosten mukaan perustuslakia vastusti yli 62 prosenttia äänestäneistä. Kannattajia oli noin 38 prosenttia. Lopullinen tulos valmistui yön tunteina.

Mikäli hallitus pitää lupauksensa, tulos on myös sitova. Etukäteen hallituspuolueet ovat luvanneet noudattaa tulosta, mikäli äänestysprosentti on vähintään 30. Usein innottomasti äänestävässä Hollannissa prosentti nousi nyt poikkeuksellisen korkeaksi - yli 50:een.

Perustuslaille toinen tyrmäys heti Ranskan jälkeen oli mitä ilmeisimmin kuolinisku, vaikka EU:n komission, parlamentin ja jäsenmaiden johtajat ovat yhtenä rintamana vaatineet lain ratifiointikierroksen jatkamista. Tähän mennessä yhdeksän maata on vahvistanut perustuslain.

Ratifiointikierroksen jatkamista on perusteltu sillä, että kaikilla jäsenmailla on oikeus ilmaista kantansa. Samalla saataisiin jatkoaikaa vetää lopullisia johtopäätöksiä.

Myös Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmaisi EU-maiden johtajille lähettämässään kirjeessä, että muiden tulisi jatkaa perustuslain käsittelyä suunnitellusti. Hän vakuutti samalla, että Ranska pysyy tiukasti osana EU:ta huolimatta siitä, että ranskalaiset torjuivat perustuslain selvästi sunnuntaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Painavin sana on nyt Britannialla, jonka odotetaan pian Hollannin äänestyksen jälkeen ilmoittavan, järjestääkö se lainkaan kansanäänestystä. Perustuslain pistäminen jäihin lienee houkutteleva ajatus pääministeri Tony Blairille, koska tunnetusti EU-kriittisten brittien lasketaan joka tapauksessa estävän ratifioinnin.

Vain osia ehkä käyttöön

Vain harvat johtavat poliitikot ovat tunnustaneet, että perustuslaki joudutaan hylkäämään tai sen sisältöä muuttamaan. Yhtenä vaihtoehtona on myös lain joidenkin osien irrottaminen käyttöön.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi keskiviikkona, että Ranskan ja Hollannin kielteinen kanta johtaa siihen, ettei perustuslaki tule nykymuodossaan voimaan. Samalla hän kuitenkin korosti, että Suomessa ja muissa EU-maissa on perusteltua jatkaa ratifiointikierrosta.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel on tarjonnut ratkaisuksi jopa uutta, koko EU:n kattavaa kansanäänestystä.

Ratkaisumalleissa päästäneen pidemmälle kesäkuun puolivälissä, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysselissä. Perustuslaki nousee pakosta huippukokouksen pääaiheeksi.