Uutiset

Rüütel: Andrus Ansip
pääministeriehdokkaaksi

ANNELI REIGAS

Viron parlamenttipuolueiden hallitusneuvotteluissa tapahtui torstaina taas uusi käänne: reformipuolueen, keskustapuolueen ja kansanliiton johtajat ilmoittivat, että he haluavat muodostaa yhteisen koalition reformipuolueen puheenjohtajan Andrus Ansipin johdolla. Viron 101 kansanedustajasta koostuvassa parlamentissa kolmikolla olisi 52 kansanedustajan tuki.

Presidentti Arnold Rüütel nimitti Ansipin virallisesti pääministeriehdokkaaksi torstai-iltana.

Ansipin mukaan kolmikon hallitussopimuksen vaikein osa ovat verokysymykset. Kun reformipuolue kannattaa verojen jatkuvaa alentamista, keskustapuolue ilmoittaa kannattavansa edelleen verojärjestelmän muuntamista niin, että veroprosentti olisi sitä suurempi, mitä suuremmat ovat palkansaajan tulot.

Vielä keskiviikkona Res Publican ja Isänmaa-liiton kanssa oikeistokoa-lition muodostamisesta keskustelleen reformipuolueen uusi askel tuli sen jälkeen, kun Res Publica ilmoitti vastustavansa Ansipin ehdokkuutta oikeistokoalition pääministeriksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielipidetutkimuskeskus Faktumin tuoreen kyselyn mukaan kahden Viron nykyisen hallituspuolueen - Res Publican ja kansanliiton - suosio on niin pieni, että kumpikaan ei ylittäisi edes äänikynnystä, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Tutkimuskeskus Saar Pollin yhtä tuoreen tutkimuksen mukaan virolaiset ovat niin kyllästyneet kuukausia kestäneeseen poliittiseen kiistaan, että syksyn kunnallisvaaleihin aikoo osallistua vain 28 - 38 prosenttia äänioikeutetuista. Faktumin kyselyn mukaan reformipuolue ja keskustapuolue ovat Virossa suosituimmat puolueet: keskustapuoluetta tukee 16, reformipuoluetta 14 prosenttia kaikista vastanneista. Etnisistä virolaisista vastaajista reformipuoluetta tukee 16 prosenttia ja keskustapuoluetta 12 prosenttia. Res Publica

-puolueen kannatus on Faktumin mukaan neljä prosenttia, ja yhtä pieni on kansanliiton kannatus, joka vielä helmikuussa oli seitsemän prosenttia.

Lähes kaikki edellisen hallituksen ministereihin kuuluneet keskustapuolueen poliitikot erosivat viime vuonna puolueesta ja muodostivat parlamentissa sosiaaliliberaalien ryhmän. Eron tärkein syy oli, että he syyttivät puolueen puheenjohtajaa Edgar Savisaarta itsevaltaisuudesta.