Uutiset

Viron hallituskriisi voi johtaa pääministerin eroon

TS/Terje Lepp<br />Juhan Parts
TS/Terje Lepp
Juhan Parts

ANNELI REIGAS

Viime tiistaina Virossa syntynyt hallituskriisi voi johtaa pääministeri Juhan Partsin eroon. Kaksi Viron parlamenttipuoluetta - oppositioon kuuluva sosialidemokraattinen puolue ja hallitukseen kuuluva reformipuolue vaativat pääministeri Partsin lähtöä.

Viime vuonna EU:n komissaariksi valitun Siim Kallaksen seurajana reformipuolueen puheenjohtajaksi valitun ja nykyisin Viron talousministerinä toimivan Andrus Ansipin mukaan nykyinen koalitio voi jatkaa vain jos pääministeri vaihtuu.

Reformipuolueen johto kokoontuu maanantaina päättämään puolueen varapuheenjohtajan Meelis Atosen mukaan, esittääkö puolueen parlamenttiryhmä epäluottamuslausetta pääministeriä kohtaan yksin tai muiden parlamenttiryhmien kanssa.

Kun Viron pääministeri Juhan Parts ilmoitti viime tiistaina, että hän on pyytänyt presidentiltä ulkoministerin erottamista, hän ei todennäköisesti aavistanut, että muutama päivä myöhemmin kysymys hänen omasta kohtalostaan tulee keskeiseksi Viron hallituskriisin ratkaisemisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Epäluottamus koskee terveyspolitiikkaa

Viime viikolla vain muutamassa päivässä julkiseen sanasotaan joutuneet hallituskumppanit reformipuolue ja Res Publica eivät antaneet periksi vaatimuksistaan myöskään viikonlopulla. Pääministeri Parts on sanonut, että jos reformipuolue esittää maanantaina edellistä ulkoministeriä Kristiina Ojulandia taas ulkoministeriehdokkaaksi, hän ei hyväksy ehdokkuutta.

Sosiaalidemokraatit puolestaan ilmoittivat jo torstaina, että he ovat ryhtyneet keräämään kansanedustajilta tukea pääministerin vastaiselle epäluottamuslauseelle. Epäluottamuslause koskee terveyspolitiikkaa ja sen rahoitusta.

Jos pääministerin vaihto ei onnistu ja reformipuolue ei suostu jatkamaan hallituksessa Partsin johdolla ja ryhtyy kokoamaan uutta hallitusta, sen hinta olisi reformipuoleen suurimman vaalilupauksen - Virossa lähivuosiksi luvatun tuloveroalennuksen - kaatuminen. Reformipuolue lupasi viime parlamenttivaaleissa että Viron 26 prosentin tulovero pienenee seuraaviin vaaleihin mennessä 6 prosenttia. Luvattu verouudistus alkoi tammikuussa - tänä vuonna Virossa tulovero on vain 24 prosenttia.

Veronalennuksiin ei suostuta

Kaikki Viron oppositiopuolueet ovat kuitenkin viime päivinä ilmoittaneet, että jos he liittyisivät uuteen hallituskoalitioon, he eivät suostu veronalennuksiin.

On mainittu myös mahdollisuus Partsin johtaman Res Publican ja keskustapuolueen hallitusyhteistyöstä. Viron suurimman oppositiopuolueen Keskustapuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Vilja Savisaar sanoi lehdistölle, että pitää epäluottamuslausetta pääministerille ennenaikaisena.

Viro ajautui hallituskriisiin viime tiistaina, kun pääministeri ilmoitti ulkoministerin erottamisesta. Erottamispyyntöään Parts perusteli asiakirjojen katoamisesta syntyneellä luottamuspulalla. Suurilla lupauksilla viime vaalit voittanut Res Publica on menettänyt kahden vuoden aikana niin paljon tukijoita, että mielipidetutkimusten mukaan ei ole varmaa, ylittääkö puolue edes vaalikynnyksen, jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Viron mielipidetutkimuskeskus EMOR ilmoitti vain viikko sitten, että myös politiikassa pettyneiden virolaisten määrä oli tammikuussa suurin Viron uuden itsenäisyyden aikana. Lisäksi EMOR:in mukaan 44 prosenttia vastanneista sanoi, että he eivät tietäisi, mitä puoluetta äänestää, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy