Maailma

Amerikan intiaanit juhlivat Washingtonissa
oman kansallismuseon avaamista

LK/REUTERS<br />Uuden museon johtaja Richard West (oik.) ja senaattori Ben Nighthorse Campbell juhla-asuisina.
LK/REUTERS
Uuden museon johtaja Richard West (oik.) ja senaattori Ben Nighthorse Campbell juhla-asuisina.

Washington (DPA)

Intiaanien vuosisataisen ahdingon jälkeen ja pitkän kehittelyn tuloksena avattiin Washingtonissa alkuviikosta intiaanien kansallismuseo. Avajaisiin osallistui kymmeniätuhansia Amerikan alkuperäiskansojen edustajia Pohjois-, Etelä- ja Keski-Amerikasta.

Kaikkien aikojen mittavimpaan heimotapaamiseen saapuneille intiaaneille museo merkitsi elävän nykypäivän ja rikkaan tulevaisuuden juhlaa, ei vain muistoa synkästä menneisyydestä.

- Museo on mahtava asia, etenkin kun se voi edistää tietämystä alkuperäiskansoista. Valistus hävittää uskomukset ja tietämättömyyden, sanoi Heather Schildt, mustajalkaintiaani Montanasta.

Washingtonin keskustassa National Mallin puistoalueella sijaitsee Smithsonian-instituutti, useita monumentteja, Yhdysvaltain kongressi ja nyt myös intiaanien museo.

Kulkueessa kuvastuivat Amerikan monilukuisten intiaanikansojen eroavuudet. Pohjoiselta napapiiriltä Etelä-Amerikan eteläkärkeen ulottuvalla alueella elää kymmeniä miljoonia intiaaneja, jotka nyt ovat heimoina edustettuina Smithsonian-instituutin 18. museossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Moni oli pukeutunut esi-isien tapaan hirvennahkatakkiin ja asuja täydensivät ehkä luista tehty rintakilpi, helmikaulanauha ja henkieläimen naamio.

Mukana oli paljon nuoria

Paikalla oli kokonaisia sukuja monesta sukupolvesta - vauvoja, lapsia, vanhempia, isovanhempia, veljiä, sisaria, serkkuja. Silmiinpistävän paljon mukana oli nuoria.

- Tämä on suuri askel koko alkuperäisväestölle, sanoi Ben Hagagash Fricke, arikara-klamath-intiaani, jonka insinööri-isä tarkasti 200 miljoonaa dollaria maksaneen, 23 000 neliömetrin suuruisen museon piirustukset.

Fricke marssi Oregonin klamatheja ja Pohjois-Dakotan arikaroja edustavan sukunsa kanssa. Nuori mies piteli sauvaa, jonka yläpäässä oli 60 vuotta vanha kotkan pää ja kantoi päässään suden päätä. Nämä apelta saadut symbolit kertovat perinteisen kulttuurin välittymisestä nykypolvelle.

Molemmin puolin lainehti katselijoiden meri, jota täplittivät keikkuvat sulkapäähineet. Itse museon johtaja Richard West, cheyenne-arapaho, joka tavallisesti esiintyy moitteettomassa miestenpuvussa, oli nyt sonnustautunut sulkapäähineeseen ja valkoiseen hirvennahkaan.

Hän luonnehti avauspuheessaan museota Amerikan henkiseksi merkkipaaluksi. Avajaiset aloittivat kuusipäiväisen intiaanitanssien, laulujen ja käsityönäytösten festivaalin. Quechuaintiaaneihin kuuluva Perun presidentti Alejandro Toledo sanoi museota sovinnon symboliksi.

Joko hävitetty tai jätetty huomiotta

Yhdysvalloissa alkuperäiskansojen kulttuuri joko hävitettiin tai jätettiin huomiotta. Muissa läntisissä maissa on pitkään ollut niiden omien alkuperäisväestöjen museoita. Museonjohtaja West sanoi, että museo antaa tilaisuuden intiaaniheimojen kulttuurirenessanssiin ja valtayleisön heräämiseen "ensimmäisten amerikkalaisten" tosiasiaan.

- Toivon museon todella opastavan amerikkalaisia ymmärtämään. Alkuperäiskulttuureista ei juuri ole konkreettisia todistuskappaleita, Ben Fricke sanoi.