Uutiset

Hu Jintaon aikakausi alkoi

Hu Jintao pysytteli hiljaa kulisseissa yli kymmenen vuotta ennen kuin sunnuntaina hän nousi edeltäjänsä Jiang Zeminin varjosta Kiinan vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi.

Hu nimitettiin lopulta kommunistisen puolueen keskuskomitean istunnossa johtamaan keskussotilaskomissiota sen jälkeen, kun Jiang luopui tehtävästä. Hulla on nyt hallussaan kaikki kolme Kiinan johdon tärkeintä paikkaa: puoluejohtajaksi hän nousi 2002, presidentiksi 2003 ja vihdoin sunnuntaina myös keskussotilaskomission puheenjohtajaksi, mikä vastaa lähinnä asevoimien ylipäällikön virkaa.

Hu valmistautui nousemaan valtaan kauan. Hänet nimitettiin vuonna 1992 puolueen politbyroon pysyvän komitean jäseneksi sen nuorimpana jäsenenä. Tuolloin vain 49-vuotias Hu ei ollut koskaan ollut edes politbyroon jäsen, ja hänen nimityksensä pysyvään komiteaan katsottiin merkitsevän vallanperijän asemaa.

Hu on pitänyt matalaa profiilia, eikä hänestä tiedetä juuri muuta kuin että hän pitää pöytätenniksestä ja laulamisesta ja että hänellä on valokuvamuisti.

Shanghaissa syntynyt Hu, joka ilmoittaa kotipaikakseen Anhuin maakunnan, on yksi harvoja korkealle yltäneitä puoluekaadereja, joka on viettänyt suuren osan urastaan köyhässä Länsi-Kiinassa. Hu oli mm. puolueen Tiibetin-osaston johtaja ja oli mukana tukahduttamassa itsenäisyysmielenosoituksia kovin ottein vuonna 1989.

Hu nousi samana vuonna kovaa linjaa edustavan tuolloisen pääministerin Li Pengin suosioon oltuaan ensimmäinen puolueen aluejohtaja, joka asettui tukemaan Tiananmenin aukion demokratiamielenosoitusten tukahduttamista voimakeinoin.