Mijailo Mijailovic määrättiin oikeuspsykiatriseen hoitoon

LK/AFP<br />Mijailo Mijailovicin juttu siirtynee vielä myöhemmin myös korkeimman oikeuden käsittelyyn.
LK/AFP
Mijailo Mijailovicin juttu siirtynee vielä myöhemmin myös korkeimman oikeuden käsittelyyn.

JUHANI ROIHA

Svean hovioikeus Tukhomassa repi torstaina käräjäoikeuden tuomion ja tuomitsi Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin murhasta käräjäoikeudessa maaliskuussa elinkautiseen tuomitun Mijailo Mijailovicin , 25, oikeuspsykiatriseen hoitoon.

Hovioikeus oli tuomiossaan yksimielinen. Hovioikeuden mukaan tehdyt selvitykset osoittavat Mijailovicin henkilöksi, joka kärsii vakavista persoonallisuuden häiriöistä (borderline).

Näin hovioikeus tukeutuu Göteborgin yliopiston oikeuspsykiatrian professorin Anders Forsmanin lausuntoon, jonka hän laati Mijailocicin psyykkisestä terveydestä hovioikeuden pyynnöstä Ruotsin sosiaalihallituksen oikeudelliselle neuvostolle.

Käräjäoikeus tuomitsi aikanaan Mijailovicin elinkaudeksi vankeuteen nojaamalla oikeuspsykiatriseen mielentilatutkimukseen. Sen mukaan Mijailovic ei ollut Anna Lindhiä 10. syyskuuta NK:n tavaratalossa kuolettavasti puukottaessaan mieleltään niin sairas, etteikö hänelle voitaisi langettaa vankeustuomiota.

Eriävät näkemykset eivät tuomion este

Hovioikeuden mukaan sosiaalihallituksen sekä oikeudellinen että tieteellinen neuvosto kumpikin katsoivat, että Mijailovicin mielenhäiriöt olivat murhan sattuessa vakavia, vaikka asiantuntijoiden kannat olivatkin eriäviä asias-sa.

Oikeudellinen neuvosto päätyi hovioikeuden mukaan eriävistä näkemyksistä huolimatta johtopäätökseen, jonka mukaan Mijailovic on mieleltään vakavasti sairas. Siksi tuomioistuin katsoo tämän tuomionsa perusteeksi.

Mijailovic on hovioikeuden mukaan tuomittava oikeuspsykiatriseen hoitoon.

Tuomio edellyttää Mijailovicin psyykkisen terveydentilan erityisselvitystä, käytännössä uutta oikeudenkäyntiä, kun hänen mahdollinen vapauttamisensa hoidosta ajankohtaistuu.

Hovioikeus kirjoittaa tuomiossaan Mijailovicin teon murhaksi. Se tarkoittaa, että tuomioistuin on yhtä mieltä käräjäoikeuden kanssa teon vaikuttimista.

Mijailovic suunnitteli vajaan viidentoista minuutin aikana murhaavansa mukanaan kantamalla Mora-puukolla Anna Lindhin, jonka hän sattumalta havaitsi NK:n tavaratalossa 10. syyskuuta viime vuonna noin klo 16.

Muutoinkin hovioikeus noudatti käräjäoikeuden tuomiota, mikä merkitsee, etteivät korvaukset asianomaisille nouse.

Puolustus tyytyväinen

Mijailovicin puolustusasianajaja Peter Althin sanoi torstaina hovioikeuden tuomion tultua olevansa tyytyväinen.

- Olen ajanut käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa kahta linjaa. Ensinnäkin, onko hänen tavoitteenaan ollut murhata Anna Lindh ja toiseksi, jos tuomioistuin tähän päätyy, silloin kohtuullisin tuomio on oikeuspsykiatrinen hoito. Tässä kohdin hovioikeus tulkitsee näkemykseni oikeaksi. Tuntuu hyvältä, koska olen taistellut vastatuuleen, varsinkin käräjäoikeudessa, Althin sanoi.

- Olisin hämmästynyt, jos hovioikeus olisi ohittanut sosiaalihallituksen oikeudellisen neuvoston lausunnon Mijailovicin psyykkisestä terveydestä.

Althin ei paljastanut, mitä Mijailovic itse tuomiosta tuumi paitsi sen, että se oli parempi kuin käräjäoikeuden.

Teknisesti psykiatriseen hoitoon tuomitseminen ja vankeustuomio vastaavat toisiaan. Käytännössä puolustusasianajajien tapana on kuitenkin tilanteissa, jolloin muita vaihtoehtoja ei ole, saada tuomioistuin kallistumaan psykiatrisen hoidon puolelle. Hoito katsotaan lievemmäksi tuomioksi, koska silloin hoito on taattu ja samalla vallitsee mahdollisuus päästä vapaalle jalalle nopeammin. Tilastot vahvistavat tämän tosiasiaksi.

Korkein oikeus lopulta ratkaissee

Jos Mijailovicin psyykkinen terveys kohenee hoidon myötä, niin että se perustelee hänen vapauttamistaan, silloin on lääninoikeuden kautta haettava tuomioistuinkäsittelyä hänen laskemisestaan vapaalle jalalle. Teoriassa tämä on mahdollista jo noin vuoden kuluttua.

Vasta kun lääninoikeus suostuu tähän, silloin Mijailovic vasta on vapaa mies. Lääkäri ei tätä vapauttamispäätöstä voi tehdä. Lääkäri vain anoo tuomioistuin-käsittelyä, joka ratkaisee, onko Mijailovicin terveys kohentunut vapauttamispäätöksen tasolle.

Hovioikeuden torstaista ei ole muutettavissa vankeustuomioksi.

Hovioikeus teki torstaina asiantuntijoiden mukaan tärkeän periaatteellisen johtopäätöksen, mikä mahdollistanee Mijailovicin asian siirtymisen korkeimpaan oikeuteen. Suuntana Ruotsissa on ollut kiristyvä rangaistusskaala. Nyt hovioikeus valitsee päinvastaisen tien. Tarkkailijoiden mukaan on todennäköistä, että syyttäjäosapuoli haluaa viedä asian Korkeimpaan oikeuteen. Valituksesta päättää Silloin Ruotsin valtakunnansyyttäjä.

Ruotsissa povataan nyt tulehtunutta keskustelua siitä, että Mijailovic, joka ei ennen murhaa saanut psykiatrista hoitoa sitä vaatiessaan, saa sitä nyt - puukotettuaan ensin ulkoministeri Anna Lindhin kuoliaaksi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.