Iranin nuorison tyytymättömyys
purkautuu käännynnäisyyteen

LK/REUTERS<br />Nuorten iranilaisten uudet kiinnostuksenkohteet näkyvät näinkin: julisteen mainostamasta elokuvasta tuli hyvin suosittu, vaikka se tekee pilaa Iranin konservatiivisesta papistosta.
LK/REUTERS
Nuorten iranilaisten uudet kiinnostuksenkohteet näkyvät näinkin: julisteen mainostamasta elokuvasta tuli hyvin suosittu, vaikka se tekee pilaa Iranin konservatiivisesta papistosta.

Teheran (IPS)

- Valitettavasti keskimäärin 50 iranilaista tyttöä ja poikaa kääntyy päivittäin salaa kristinuskoon, islaminoppinut Hasan Mohammadi varoitti huhtikuussa saarnatessaan Iranin opetusministeriön lähettämänä lukiolaispojille shiialaisen islamin tärkeyttä.

- Mohammadi tuli tahtomattaan myöntäneeksi, että Iranin islamilainen tasavalta ei ole onnistunut turvaamaan uskontonsa voittokulkua, kommentoi Hamad Egbali , jonka poika osallistui Mohammadin luennolle.

Teheranin Philadelphia-kirkkoon kokoontuu joka perjantai lähes

2 000 armenialaista, assyrialaista ja muuta entistä muslimia, jotka ovat vaihtaneet salaa uskontoa.

Kirkko edustaa Yhdysvalloissa päämajaansa pitävää helluntailaista Assemblies of God -lahkoa, joka toimi Iranissa aktiivisesti ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta. Kirkko sijaitsee alle kymmenen metrin päässä muslimien perjantairukouksiin käytetystä Teheranin yliopiston rakennuksesta.

Aikataulut menevät sopivasti ristiin. Muslimit poistuvat rukouksistaan kaksi tuntia ennen kuin helluntailaisten ensimmäinen jumalanpalvelus alkaa neljältä iltapäivällä, saarnaaja Vartan Gregorian kertoo.

Gregorianin mukaan ainakin neljä seurakunnan saarnaajaa siepattiin ja murhattiin 1980-luvulla. Lisäksi Philadelphia-kirkko määrättiin sulkemaan kirjakauppansa.

- Niin kauan kuin emme esiinny käännynnäisinä, meitä suvaitaan. Kotona en keskustele uskonnollisista asioista veljieni enkä vanhempieni kanssa. Voin harjoittaa uutta uskoani vapaasti vain kirkossa, kertoo eräs vajaa vuosi sitten kristinuskoon kääntynyt nuorukainen.

Mystiikka kiehtoo

Kristinusko ei kuitenkaan ole ainoa huolenaihe Iranin islamilaisille vallanpitäjille. Pyhässä Qomin kaupungissa vaikuttava shiialaisten suurajatollah Makarem Shirazi on paikallisen lehden mukaan tuominnut sufilaisuuden. Se on yleisnimi islamin askeettisille ja mystisille liikkeille, jotka pyrkivät suoraan yhteyteen Allahin kanssa.

- Sufilaiset ajatussuunnat, mystiset ideat ja dervissit pilaavat nuorisomme, hän lausui.

Shirazin mukaan sufilaiset ovat oikeauskoisten muslimien silmissä kerettiläisiä.

Heitä onkin pidätetty Iranin uskonnollisen johdon laillisuuden kyseenalaistamisen vuoksi.

- Vankiloissa on tuntematon määrä sufilaisia ja dervissejä. Kyse on dervisseistä, joiden seuraajat eivät enää kannata islamilaista hallitusta, 51-vuotias Masoud -niminen dervissi kertoo. Dervissejä luonnehditaan islamin kerjäläismunkeiksi, ja heidät tunnetaan maailmalla hurjasta musiikistaan ja tanssistaan.

Masoud vakuuttaa, että vallanpitäjillä on oikeasti aihetta huoleen.

- Vallankumouksen ensi vuosikymmenellä hallitus mobilisoi nuoret sotaan ja aivopesi heidät toimimaan kaikkivaltiaan jumalan verenhimoisina taistelijoina.

Masoudin mukaan nuoret ottavat nyt etäisyyttä hallitsevaan islamilaiseen oppiin, ja johto hurjistuu menettäessään ideologiset soturinsa.

Juurten etsintää

Iranilaisia nuoria vetää puoleensa myös Persian muinainen valtauskonto, zarathustralaisuus.

- Kasvava joukko nuoria tulee tänne kääntyäkseen zarathustralaisuuteen. Alan kirjallisuus on alkanut kiinnostaa heitä kovasti, Teheranin zarathustralaisessa kustantamossa työskentelevä Hormoz Hormouzyari kertoo.

Tyytymättömyys shiiahallintoon ilmenee lukuharrastuksen ohella myös siitä, miten nuoret koristautuvat.

Varsinkin kaulakoruihin on ilmestynyt kullattuja kuvia zarathustralaisuuden pääjumalasta Ahura Mazdasta, siivekkäitä härkiä ja muita islamia edeltäneen ajan ikoneita. Niiden juuret ulottuvat seitsemännelle vuosisadalle ennen nykyisen ajanlaskun alkua.

- Nuoret protestoivat islamilaisia arvoja vastaan. Shiialaisuuden mukaan miesten ei pidä käyttää kultakoruja, teheranilaisen jalokiviliikkeen omistaja Mohammad Ali Mosavi sanoo.

Korujen käyttäjiin kuuluu 20-vuotias yliopisto-opiskelija Arash Emdadi : - En tiedä tarkalleen, mikä tämä kuva on, mutta tunnen tarvetta samastua islamia edeltäviin ikoneihin, koska en näe islamissa mitään, mistä voisin olla ylpeä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.