Koulun alku on monelle pojalle hankala

Lapsuuden häiriökäyttäytyminen ennakoi sairastumista aikuisena

Lapsen ja nuoren mielenterveys voi oireilla esimerkiksi koulua aloittaessa tai murrosiän kynnyksellä.
Lapsen ja nuoren mielenterveys voi oireilla esimerkiksi koulua aloittaessa tai murrosiän kynnyksellä.

Turun Sanomat

TIMO MOBERG

Lapsen ja nuoren häiriökäyttäytyminen ennakoi myöhemmällä iällä esiintyviä psykiatrisia häiriöitä. Niillä on myös selvä yhteys riskikäyttäytymiseen, kuten tupakointiin, alkoholinkäyttöön, ylipainoon, huonoon elämänhallintaa tai huumeiden käyttöön.

– Nämä puolestaan ovat keskeisiä riskejä monille muille sairauksille, kertoi professori Andrei Sourander.

Hänen mukaansa mielenterveysongelmiin pitäisi puuttua jo hyvissä ajoin ennen kuin niistä tulee megaongelmia. Kun apua tarjotaan varhaisessa vaiheessa, se on kaikkien etu.

Tiedot perustuvat laajaan väestötutkimukseen, jossa tutkittiin 6 000 kahdeksanvuotiaan suomalaislapsen terveyttä 1989.

Myöhemmin samoja lapsia tutkittaessa havaittiin, että yli puolet mielenterveysongelmaisista olisi ollut löydettävissä jo tuossa iässä.

Sourander kertoi tutkimuksesta Turun lääketiedepäivien yhteydessä pidetyssä tieteellisessä symposiumissa.

Tietoa kouluista
ja neuvoloista

Professori Marja-Riitta Järvelinin mukaan ongelmiin voitaisiin kiinnittää huomiota esimerkiksi neuvolakäyntien yhteydessä. Jo nyt neuvoloiden rutiiniseurannoissa kertyy paljon tietoa, jota ei kuitenkaan osata hyödyntää.

– Tärkeää olisi löytää ongelmatilanteissa niitä vahvuuksia, joita kehittämällä päästäisiin parempaan lopputulokseen. Aina ei tarvitse osoittaa sormella, missä on menty pieleen, tähdentää Järvelin.

Muita kriittisiä ajankohtia on Souranderin mielestä pojilla koulun alku, jolloin usein esiintyy keskittymisvaikeuksia ja käytöshäiriöitä. Tytöillä murrosiän alkaessa tulee usein masennusta sekä syömishäiriöitä.

Turunmaan Duodecim -seuran järjestämät lääketiedepäivät pidetään Turussa nyt 26. kerran.

Lääkäreille ja muulle terveydenhuollon henkilöstölle tarkoitetussa kaksipäiväisessä tapahtumassa käsitellään muun muassa lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita, sairauksien markkinointia ja terveydenhuoltohenkilökunnan kohtaamaa väkivaltaa.

Lääketiedepäivien yhteydessä jaettiin myös yhdistyksen tunnustuspalkinnon dosentti Ilkka Kantolalle Tyksin sisätautiklinikalta.

Avajaisten yhteydessä jaettiin myös lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin myöntämät Kliininen silmä -palkinto ihotautiopin dosentti Eeva Vainiolle sekä erikoislääkäripalkinto dosentti Virpi Rantaselle.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.