Uutiset
Joulu 2015

Lipeäkala – ihastus vai kauhistus?

Toisen herkku, toisen kammotus. Lipeäkala jakaa tunteita myös Ann-May ja Roger Holmbergin perheessä. Perinneruoan valmistamisesta ei riidellä, sillä isännän herkku joulupöydässä on itsestäänselvyys.

– Olen aina syönyt lipeäkalaa ja aina tykännyt siitä. Peruna, kastike ja kala, Roger Holmberg makustelee.

Ann-May Holmberg nostaa kalavuoan uunista ja myötäilee.

– Se ei ole niin hyvää, mutta aina olen maistanut ja viime vuosina olen ruvennut vähän syömäänkin.

Häntä ei töki kalan haju, vaan suutuntuma.

– En pidä sitä erikoisena. Se on jotenkin liukas suussa. En muista tykkäsinkö siitä lapsena, mutta ei sitä ainakaan pakotettu syömään.

Tätä täytyy saada lisää

Syksyn ensimmäistä lipeäkala-ateriaa maistellaan antaumuksella salolaispariskunnan kodissa.

Parhaimmalta kala maistuu, kun se muussataan perunan ja kastikkeen kanssa sekaisin.

– En saa aina tehdä niin, vaikka olen kuullut muidenkin suosivan samaa tapaa, hän hymyilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jouluaattona lipeäkalalla on oma aikansa ja paikkansa. Ensin syödään kinkkua, laatikoita ja muita kaloja.

– Silliä ja sardiineja sekä graavattua siikaa ja lohta, intohimoinen kalastaja ja kalaruokien laittaja kertoo.

Aterian päättää lipeäkala tykötarpeineen. Hänestä se on kevyt lopetus raskaalle ruokailulle.

Entäpä Ann-May Holmberg, mihin ateria huipentuu?

– Riisipuuroon hedelmäkeiton kanssa.

Rasvaton ja proteiinipitoinen kala taipuu monenlaisiin ruokiin

LIPEÄKALA-PUNAJUURISALAATTI

4 annosta

0,8 kg lipeäkalaa

1 tl suolaa

Uunipunajuuret

4 keskikokoista punajuurta

3 rkl oliiviöljyä

1 tl kuivattua timjamia

1 tl sokeria

½ tl suolaa

Kastike

100 g ranskankermaa

75 g salaattijuustoa

mustapippuria myllystä

Salaatti

caesarsalaattia, rucolaa

Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla.

Kypsennä kala uunissa ilman foliota 170 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuori punajuuret ja leikkaa ne pitkittäin venelohkoiksi. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan, pyörittele joukkoon öljy ja mausteet.

Kypsennä punajuuret uunissa samaan aikaan lipeäkalan kanssa 170 asteessa noin 30 minuuttia.

Murusta juusto ranskankerman joukkoon ja mausta pippurilla. Revi salaatit lautasen tai vadin pohjalle.

Asettele lämpimät punajuurilohkot salaattipedille. Laita päälle valutettu ja paloiteltu lipeäkala.

Tarjoa kastike erikseen tai laita se suoraan salaatin päälle.

YRTTIVOIKASTIKE KALALLE

4 annosta

2 tomaattia

1 dl kuivaa valkoviiniä

1 salottisipuli hienonnettuna

125 g voita

1 tl dijonsinappia

½ dl hienonnettuja yrttejä (tilliä, ruohosipulia, persiljaa)

suolaa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

valkopippuria

Kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja kuori ne. Leikkaa tomaatit puolikkaiksi, poista siemenet ja paloittele.

Keitä salottisipulia viinissä kunnes noin puolet viinistä on haihtunut. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon voi pieninä nokareina.

Lisää sinappi, tomaatit ja yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Juttu on julkaistu Salon Seudun Sanomien Joululehdessä.


Lipeäkala on Norjassa pyydettyä molvaa

Väki vanhenee ja kulutus laskee

Lipeäkalan huippuvuodet olivat viime vuosituhannella.

Turkulaisen Martin Kala Oy:n tuotantopäällikkö Rami Saarinen arvioi lipeäkalan kokonaiskulutukseksi 350 000–400 000 kiloa. Määrä laskee vuosittain 10–15 prosenttia.

– Väestö vanhenee ja kulutus laskee. Trendi on selvä. Iäkkäämmät ihmiset osaavat sitä valmistaa ja arvostaa, nuoret eivät, Harri Asp salolaisesta kalaliike Aspi Oy:stä sanoo.

Kalakannan vähenemisen vuoksi Suomessa myytävä lipeäkala on turskan sukuista molvaa, joka pyydetään Norjan vesiltä.

Martin Kala käyttää raaka-aineena koneellisesti kuivattua molvaa. Vain muutama prosentti kokonaisvalmistusmäärästä on turskaa.

Kuivatun kalan elvytys kestää kolmisen viikkoa ennen kuin se on valmista pakattavaksi.

– Kuiva kalaa liotetaan ensin vedessä ja sen jälkeen hetki emäksisessä liuoksessa. Valmistuksessa käytämme vajaan tuhannen litran sammioita, joissa vaihdetaan vettä prosessin aikana noin 10 kertaa, Saarinen kertoo.

Martin Kalan lisäksi lipeäkalaa valmistaa Hätälä Oy Oulussa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Risto Ranta
vegetaariko olla pitäisi ?
Miksi TS viitsii julkaista artikkeleita, joissa aivopestään lapsia ja vaikutusalttiita teinityttöjä nyrpistelemään ruualle ?
Mitä väliä sillä on, millaisista ruuista ihmiset pitävät ? Ei syöminen saa olla muotijuttu.
Eikä tarvitse vastata, ettäi ulkoiset tekijät eivät vaikuta anoreksiaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Yh
Niinpä
Pal pippurei vaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Matti
kulutus vähenee
Tietenkin kulutus vähenee, ellei kaupasta saa kuin pilalle liotettua töhnää. Tämänjouluisesta puuttui lipeäkalalle kuuluva rakenteellisuus kokonaan. Vain pussillinen mautonta puuroa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Seppo Koskelainen
Vast: kulutus vähenee
Ei ainakaan meillä vähene. Tosin laatu vaihtelee ja kala on koljaa. Lipeäkala onkin melko mautonta, mutta kun se peitetään vakokastikkeella, maustetaan suolalla ja maustepippurilla ja tarjoillaan keitettyjen perunoiden kera niin nam nam!! Makuasioistahan ei kannata kiistellä!
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jeppe
Kauhistus N:o 1
Suomen elintarviketeollisuus pilaa hyvät raaka-aineet laajalla rintamalla. En viitsinyt tällä kertaa paistaa kinkkua , vaan ostin valmiiksi viipaloitua " ylikypsää" kinkkua. Tuote oli hirveää kumimaista kammotusta ja " suomalaista"! Paras on pysyä erossa teollisista ruuista ja leivistä ja tehdä itse.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.