Hyvät teot

110 hyvää tekoa: 113. Naantalin kundit kuntoon

Reima Forsblom (vas.), Torsti Tuominen, Kari Laaksonen ja Toni Forsblom osallistuvat Kundit kuntoon -haasteeseen. TS/Timo Jakonen
Reima Forsblom (vas.), Torsti Tuominen, Kari Laaksonen ja Toni Forsblom osallistuvat Kundit kuntoon -haasteeseen. TS/Timo Jakonen

Kundit kuntoon kuudessa kuukaudessa -haaste on Johanna Hvitfelt-Koskelaisen opinnäytetyö. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sosiaali- ja terveysalan kehittämistä ja johtamista.

Työn tilaajana on Naantalin terveyskeskus, mutta tarve on lähtöisin naantalilaisilta miehiltä. Tavoitteena on ollut keksiä nimenomaan miehille suunnattu elämäntapamuutokseen tähtäävä toimintamalli.

– Terveyskeskuksen painonpudotusryhmässä oli aikanaan useita naisia, mutta vain kourallinen miehiä. Miehet kokivat jäävänsä ulkopuolisiksi, he kaipasivat jotakin mikä olisi vain miesten juttu, Hvitfelt-Koskelainen kertoo.

Kaikki lähtee liikkujasta itsestään. Kundit kuntoon -mallissa käytetään palvelumuotoa, jossa asiakas ideoi ja suunnittelee mitä haluaa tehdä. Kuntoon päästään urheiluseurojen ohjauksessa. Ja vaikka puhe on asiakkaista, on kyseessä maksuton toiminta.

– Erilaisia malleja on tehty miljoonia, mutta pysyvän muutoksen aikaansaaminen on jäänyt haasteeksi. Elämäntapamuutokseen tähtäävässä toiminnassa pitäisi siirtyä siihen, että itse keksitään toimintaa. Naantalista innovatiiviset asiantuntijat terveys- ja liikuntatoimesta ovat mukana tukemassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Toiminta on käynnistynyt 12 miehen haastattelulla. He ovat kertoneet liikuntatottumuksistaan ja toiveistaan. Vastausten perusteella urheiluseurat ovat räätälöineet jo valmista tarjontaa miesten tarpeisiin sopivaksi.

– Miehet halusivat kokeilla liikuntamuotoja joissa ei tulisi kilpailua, matalan kynnyksen toimintaa. Seuroissa on paljon valmiita ryhmiä, mutta osa voi olla arkoja liittymään niihin. Myös liikuntakaverin merkitys on suuri.

Yksi mukaan lähteneistä on Torsti Tuominen. Hän pelasi jalkapalloa pikkupojasta armeijaikäiseen asti, mutta liikunta jäi jonnekin työelämän rattaisiin.

– Nyt eläkkeellä on aikaa liikkua, ja tuntuu että on pakko tehdä jotakin. Olen mukana eräässä jumpparyhmässä joka kokoontuu kerran viikossa, mutta se ei vielä riitä.

Tuomisen mukaan on mielenkiintoista seurata, miten haaste kokoaa yhteen erityyppisistä elämänpiireistä olevia henkilöitä. Sillä on hyvät puolensa.

– Sosiaaliset vanhat ringit eivät rajaa tai kokoa porukkaa.

Lajikokeiluissa tulee väkisinkin mukaan leikkimielisyys. Kuten Tuominen muistuttaa, kukaan ei voi olla kaikessa hyvä.

– On myös lajeja, joita ei tule lähdettyä helposti yksin kokeilemaan. Porukan mukana sekin on helpompaa, hän tuumii.

Tammikuussa alkavaan haasteeseen on ilmoittautunut tällä hetkellä viitisentoista miestä, mutta mukaan kaivataan lisää.

Hvitfelt-Koskelaisen mukaan tarkkoja ikärajavaatimuksia ei ole – puhutaan aikuisista miehistä.

Kundit kuntoon kuudessa kuukaudessa -haasteesta kiinnostuneet voivat lähettää sähköpostia osoitteeseen kunditkuntoon@gmail.com.


Mitä?


Kundien lukujärjestyksessä 12.1.–9.6.

Kuntosali (Naantalin liikuntapalvelu)

Leikkimielistä palloilua (SB-Naantali ry ja NaKo ry)

Äijäjumppaa (Merimaskun Ahto ry, NVO ry)

Lumikenkäily (Armonlaakson vaeltajat )

Ulkoilu (Armonlaakson vaeltajat, Soihtu ry)

Kahvakuulaa (Soihtu ry)

Frisbeegolf (Forsport)

Ulkokuntoilulaitteita (Liikuntaseura Naantali)

Golf (Aurinko Golf ry)

Yleisurheilua huumorimielellä (Naantalin Löyly ry)

Vesihölkkä/-juoksu (Soihtu ry)