Asiantuntija: EU:n ja Turkin näkemykset vielä kaukana toisistaan

Turkista saapuneet siirtolaiset odottavat etenemistä lähellä Mithimnaa 4. lokakuuta 2015. epa/ ZOLTAN BALOGH
Turkista saapuneet siirtolaiset odottavat etenemistä lähellä Mithimnaa 4. lokakuuta 2015. epa/ ZOLTAN BALOGH

Turkin ja Euroopan unionin näkemykset pakolaiskriisin hoidosta ovat vielä kaukana toisistaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Hän uskoo, että osapuolet voivat päästä yhteisymmärrykseen rajalla tapahtuvasta yhteistyöstä, mutta uusien pakolaisleirien perustaminen Turkkiin on hankalampi kysymys.

– EU ratkaisisi asian varmaan mielellään niin, että se tukisi mittavasti Turkkia, jotta Turkki suostuisi perustamaan valtavia leirejä. Ajatuksena on varmaan se, että turvapaikanhakijoiden menettelyprosessia voitaisiin nopeuttaa Turkissa, Alaranta sanoo.

Hän huomauttaa, että Turkki on virallisesti ilmoittanut, että se ei hyväksy hakuprosessin siirtymistä Turkkiin. Maa on aiemmin ehdottanut Syyrian pakolaiskriisin ratkaisemista siten, että Syyrian puolelle perustettaisiin kolme valtavaa konttikaupunkia. Ideana on, että ihmiset eläisivät leireillä, kunnes heidät voitaisiin palauttaa lähtöalueelle Syyriaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan keskustelevat tänään siitä, miten osapuolet voisivat lisätä yhteistyötä pakolaiskriisin hoidossa. Saksalainen Frankfurter Allgemeine -lehti kertoi eilen, että Turkki ja Euroopan komissio ovat sopineet rajavalvonnan kiristämisestä ja uusien pakolaisleirien perustamisesta Turkkiin.

Suunnitelman mukaan Turkki, Kreikka ja EU:n rajavalvontavirasto Frontex tehostaisivat valvontaa itäisellä Egeanmerellä. Mereltä pelastetut ihmiset kuljetettaisiin Turkkiin, jonne perustettaisiin kuusi uutta leiriä jopa kahdelle miljoonalle pakolaiselle.

Lehden mukaan leireillä päätettäisiin turvapaikoista ja kohdemaista, jotta pakolaiset eivät lähtisi hakemaan turvapaikkaa ihmissalakuljettajien avulla. EU puolestaan sitoutuisi ottamaan leireiltä puoli miljoonaa pakolaista.

Alaranta arvelee, että tänään keskustellaan kuitenkin vielä siitä, millaisia kompromisseja osapuolet ovat valmiita tekemään ja millaisia vaatimuksia molemmilla on.

– Turkki varmaan vaatii ainakin kansalaisilleen viisumivapautta ja sitä, että EU ottaisi Syyria-kysymyksessä ulkopoliittisia kantoja, jotka olisivat Turkille mieluisia, Alaranta sanoo.

Alarannan mukaan tänään puhutaan myös Turkin EU-jäsenyysneuvotteluista. Alaranta arvio, että jonkinlainen sopimus Turkin ja EU:n välille syntyy.

– Luulen, että EU ei tule saamaan kaikkea sitä, mitä tässä nyt ajetaan takaa.

Saksalaislehden mukaan sopimusluonnosta ovat valmistelleet EU-komission puheenjohtaja Jean Claude-Juncker, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Turkin hallitus.

TS–STT

Lue myös