Paateron mukaan tehostunut rikostutkinta toimi Ulvilan jutussa

Rikosten tutkinta-ajat lyhentyneet
ja selvitysprosentit nousseet

Turun Sanomat

SEPPO SUDENNIEMI

Kolme vuotta avoinna ratkaisua odottanut Ulvilan surmajuttu on poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä esimerkkitapaus siitä, miten pitkä rikostutkinta voi sitoa runsaasti poliisin voimavaroja. Silloin pienemmät ja vähemmän kiireisemmät rikostapaukset saavat välillä odottaa tutkijoitaan.

– Ulvilan jutun ratkaisu oli suuri helpotus kaikille. Se oli yksi esimerkki vakavan rikostapauksen herättämästä huomiosta, joten ratkaisulla on merkitystä poliisista saatuun kuvaan, Paatero huomauttaa.

– Tutkinnan aikana sekin linja oli huomioitu yhtenä monista, että omainen olisi tehnyt surman, mutta sitä on vielä vaikea sanoa mikä oli se ratkaiseva tekijä, joka siirsi tutkinnan lopulta juuri sille tutkintalinjalle, Paatero kertoo.

Poliisiylijohtaja myöntää, että tapauksen tutkinta venyi, mutta ammattitaitoisten tutkijoiden yhteistyö tuotti onnistuneen lopputuloksen.

– Ainahan siinä on mukana myös ripaus hyvää onnea, hän tietää.

Tehostunut rikostutkinta on purrut moneen vakavaan rikokseen, kuten panttivankijuttuun.

Suomi on Euroopan kärkimaita vakavan rikollisuuden selvittämisessä ja henkirikosten selvittämisprosentti on korkea. Jos lasketaan törkeät pahoinpitelyt, tapot ja murhat yhdessä, prosentti on 95.

Tehostuneet rikostutkintamenetelmät ovat Paateron mukaan yksi syy siihen, että rikosten selvitysprosentit ovat 2000-luvulla nousseet ja tutkinta-ajat lyhentyneet. Kaikissa rikoslakirikoksissa selvitysprosentti nousi vuodesta 2000 yli viisi prosenttia 43,3:sta 49,5:een.

Varsinais-Suomen poliisin selvitysprosentti oli vuonna 2000 noin 47,7 ja tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 48,7.

Rikostutkintaan
hiottu lisätehoa

Tutkinta-ajat ovat lyhentyneet lähes 20 päivää rikosta kohti. Omaisuusrikoksissa ne lyhenivät 22 ja pahoinpitelyissä 13 päivää koko maassa.

Varsinais-Suomessa vuoden 2000 liki 116 tutkimusvuorokautta putosi tänä vuonna 82 päivään. Satakunnassa kehitys on yhdeksässä vuodessa 110:stä 100:aan.

– Rikostutkinnan tehostaminen on viime vuosina ollut esillä kaikissa poliisin tulosneuvotteluissa. Rikostutkinnan menettelyjen kehittäminen ja hionta on tuonut tulosta, joskin on muistettava, että esimerkiksi paljon työtä teettävät omaisuusrikokset ovat hiukan vähentyneet, Paatero arvioi.

Omaisuusrikosten selvittämisprosentti on edelleen alin, joskin senkin prosentti nousi kahdeksan vuoden aikana liki runsaat neljä prosenttia.

Poliisin on mahdoton irrottaa voimia pikkurikosten, kuten polkupyörä-ja myymälävarkauksien tutkimiseen. Usein niitä paljastuu ryppäinä, kun joku sarjarikoksia tehnyt henkilö tai kopla joutuu kiinni.

– Talousrikosten tutkinta notkahti, joten siihen suunnataan ensi vuonna lisävoimia. Rikoshyötyä on jäljitetty kiitettävän hyvin ja se on yksi erityiskohde, jota kehitämme, Paatero kertoo.

Poliisikoulutuksesta valmistuvien määrä nousi tänä vuonna 300:lla, mutta seuraavat kaksi vuotta ovat laihoja vuosia ja valmistuvia paljon vähemmän. Poliisin riveistä lähtee vuoteen 2011 mennessä 447 henkilötyövuotta, joten 2–4 vuoden sisällä heitä korvaamaan tarvitaan uusia tulokkaita.

– Vaikka Suomessa on suhteellisesti paljon vähemmän poliiseja kuin monissa muissa Euroopan maissa, niin kestämme hyvin vertailun ja olemme monessa kohdin tehokkuustilastojen kärkipäässä, Mikko Paatero kehaisee.