Ex-kiekkoilijan virhe maksoi Hakan konkurssipesälle satojatuhansia

Turun Sanomat

JUSSI ORELL

Käräjäoikeuden haastemies saa syytteen tuottamuksellisesta virkarikoksesta. Haastemies oli saanut tehtäväkseen toimittaa kiireellisen haasteen käräjäoikeuden määräämään viimeiseen tiedoksiantopäivään mennessä. Haastaminen ei onnistunut, eikä haastemies ilmoittanut toimeksiantajalleen eli käräjäoikeudelle sitä, että hän ei ollut toimittanut haastetta määräpäivään mennessä.

Haasteen myöhästyminen aiheutti sen, että jutun syyteoikeus vanheni. Kyse oli eräästä haarasta Haka-yhtiöihin liittyvässä törkeiden petosten sarjassa. Haasteen myöhästyminen merkitsee miljoonien eurojen menetyksiä Haka-yhtiöiden konkurssipesälle.

Haastemiehen epäonnistuttua haasteen viemisessä hänen olisi pitänyt ottaa yhteyttä käräjäoikeuteen neuvotellakseen mahdollisuudesta jatkaa syytetyn etsimistä tai saadakseen uusia ohjeita.

Haastemies piti määräaikaa viitteellisenä

Oikeuskanslerinviraston päätöksestä käy ilmi, että kyse on Porin käräjäoikeuden haastemiehenä toimivasta entisestä huippujääkiekkoilija Tapio Levosta. Haastemies toteaa selvityksessään, että tiedoksiantotodistukseen merkitty viimeinen tiedoksiantopäivä on enemmänkin viitteellinen kuin mitenkään sitova. Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan haasteen viimeinen tiedoksiantopäivä oli merkitty selvästi tiedoksiantotodistukseen eikä sananmuoto ollut tulkinnanvarainen.

Viraston vanhempi oikeuskanslerin sihteeri toteaa, että haasteen kohteena oli yksi henkilö.

– Henkilö oli tuolloin Suomessa ja vähintään poliisiviranomaisten tavoitettavissa, hän kertoo.

Vanhempi oikeuskanslerin sihteeri korostaa, että haastamisen epäonnistuminen määräajassa ei ole rikos, mutta haastemiehen tulisi tällöin kertoa asiasta käräjäoikeudelle.

– Olen toiminut kaksitoista vuotta lainkäytön parissa, enkä ole törmännyt vastaavaan aiemmin. Yksi samankaltainen tapaus tuli tämän selvittelyssä vastaan Hyvinkään käräjäoikeudesta.