Vanhanen vaatii todisteita
– Yle ei paljasta lähdettään

Pääministeri Matti Vanhanen joutui median piirittämäksi pidettyään tiedotustilaisuuden 29. syyskuuta 2009 Helsingissä.
Pääministeri Matti Vanhanen joutui median piirittämäksi pidettyään tiedotustilaisuuden 29. syyskuuta 2009 Helsingissä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) odottaa Yleisradion kertovan, mistä rakennusmateriaalista ja mistä ajankohdasta maanantai-illan ohjelman väitteessä on kysymys. Vanhanen sanoi, ettei Ylen tarvitse paljastaa tietolähdettään. Vanhanen perusteli toivomustaan sillä, että nämä tiedot saatuaan hän itse pystyy puolustautumaan paremmin.

Pääministeri osallistuu alkuillasta keskustan eduskuntaryhmän ylimääräiseen kokoukseen. Hän sanoi kokoukseen mennessään, että Yle kertokoon nämä asiat, jos heillä se tieto on.

Aiemmin päivällä Vanhanen vaatii järjestämässään tiedotustilaisuudessa Yleltä selvitystä talonrakennusväitteistä. Vanhanen sanoi odottavansa, että Yle tuo paperit pöytään ja osoittaa Silminnäkijä-ohjelman väitteet todeksi. Vanhanen vaatii Yleä todistamaan häntä koskevat tietonsa tunnin kahden sisällä.

Vanhanen ei aio haastaa Yleä oikeuteen, vaan pitää väitettä rakennustarvikkeista poliittisena kysymyksenä.

Yleisradio kieltäytyy paljastamasta Silminnäkijä-ohjelmassa esitettyjen väitteiden lähdettä. Yle ei myöskään anna lausunnossaan tarkempia tietoja väitetystä rakennusmateriaalierästä. Sen verran Yle tarkentaa, ettei ohjelmassa puhuttu Vanhasen esille ottamasta tuppeensahatusta puutavarasta.

Ylen osaamiskeskuksen päällikkö Jyrki Richt toteaa lausunnossaan, että ohjelmassa kerrottu on peräisin luotettavasta lähteestä ja lähteelle on luvattu lähdesuoja. Ilta-Sanomien mukaan TV2:n Silminnäkijä-ohjelman nimetön lähde on allekirjoittanut sopimuksen, että hän todistaa tarvittaessa oikeudessa.

Vanhanen totesi tilaisuudessa, että hänen taloonsa tuli valtakunnalliselta rakennusyhtiöltä ainoastaan puuta kirjahyllyä varten, mikä ei vastaa ohjelman väitettä arvokkaasta tilauksesta.

Vanhanen sanoo maksaneensa kaikki saamansa laskut rakennusmateriaaleista viimeistään, kun niitä on karhuttu. Hän kiisti olleensa sopimassa maksamatta jättämisestä. Myös kirjahyllyn puusta piti tulla lasku.

Ylen ohjelmassa väitettiin, että pääministeri olisi saanut rakennustarvikkeita, jotka olisi maksanut nimeltä mainitsematon rakennusliike. Ohjelman mukaan rakennusliike tahtoi urakoita keskustaa lähellä olevalta Nuorisosäätiöltä.

Silminnäkijä-ohjelman tuottaja Ari Korvolan mukaan Vanhasen puolesta on maksettu merkittävä rakennustavaraerä. Iltalehden haastattelema Korvola sanoo, että summa on merkittävä myös pääministerin mittakaavalla.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että muistaa tilanneensa valtakunnalliselta rakennusliikkeeltä tavaraa vain kirjahyllyä varten.

KRP tutkii sekä Vanhasen
että Ylen menettelyn

Keskusrikospoliisi selvittää Matti Vanhasen osuuden lisäksi myös Ylen menettelyn talonrakennusjupakassa.

Apulaispäällikkö Tero Kurenmaa sanoo Helsingin Sanomille, että ensin selvitetään, onko syytä epäillä lahjusrikosta tai rikkomusta Vanhasten talon rakentamisessa.

KRP on kiinnostunut esimerkiksi siitä, maksoiko Nuorisosäätiölle urakoinut rakennusliike Vanhasen talon materiaaleja.

Poliisi selvittää myös, onko Yleisradion Silminnäkijä-ohjelmassa tehty perätön ilmianto lahjusrikkomuksesta.

Nyt tarkastellaan, onko kummassakaan tapauksessa syytä epäillä rikosta. Mahdollisesta esitutkinnan aloittamisesta päätetään tämän selvittelyn jälkeen.

Lue myös