Suomalaistutkimus puhuttaa ruotsalaismediaa

E-pillerien arvellaan lisäävän alkoholinkäyttöä

E-pillerien käyttö saattaa uuden tutkimuksen mukaan lisätä alkoholinkulutusta.
E-pillerien käyttö saattaa uuden tutkimuksen mukaan lisätä alkoholinkulutusta.

Turun Sanomat

SALLA TUOMOLA

Ruotsalaismedia on nostanut otsikoihin suomalaisen tutkimuksen, jota on työstetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella jo yli vuosikymmenen ajan. THL:n erikoistutkija Peter Erikssonin mukaan stressi, krapula ja e-pillerit saattavat lisätä alkoholinkulutusta.

– Pitkällisten tutkimusten perusteella on syytä uskoa, että e-pillereiden käyttäjät saattavat tulla pitkällä aikavälillä helpommin alkoholiriippuvaiseksi kuin naiset jotka eivät syö e-pillereitä, Eriksson vahvistaa.

Suomalaistutkimusta käsiteltiin muun muassa Dagens Nyheterissä maanantaina. Lehdessä julkaistussa jutussa Eriksson toteaa, että stressi eri muodoissaan alentaa testosteronipitoisuutta ja sama hormonaalinen epätasapaino aiheutuu ehkäisypillereistä.

– Kun stressaantuneet ihmiset juovat alkoholia, testosteronipitoisuus nousee ja heidän hyvänolontunteensa kasvaa, Eriksson selittää Dagens Nyheterissä.

Samoin alkoholin vaikutuksen ja testosteronin kasvun on todettu tehostuvan e-pillereitä syövällä naisella.

– Eläinkokeiden perusteella olemme todistaneet, että lisääntyneellä testosteronilla on myös riippuvuutta aiheuttava vaikutuksensa, Eriksson lisää.

– En halua väittää, että testosteroni selittää kaikki riippuvuudet. Mutta jos hypoteesi pitää paikkansa, se voi olla yksi selitys lisääntyneelle juomiselle.