Turun seudulla hirvenpyynnin alkua siirretään viikolla

Hirvikolarien määrä puolittunut
vuosituhannen alun synkistä luvuista

Arkistokuvassa Hirvikolari Hirvensalmella. Lehtikuva/Martti Kainulainen
Arkistokuvassa Hirvikolari Hirvensalmella. Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hirvionnettomuuksien määrä on laskenut tasaiseen tahtiin koko 2000-luvun. Vuosituhannen alku oli synkkää tilastoitavaa, kun hirvikolareita sattui pahimmillaan yli kolme tuhatta vuoden aikana.

Nyt määrä on pysytellyt reilussa tuhannessa viimeiset pari vuotta. Vuosien 2000 ja 2001 kolaripiikkiä selittää hirvikannan raju kasvu.

– Hirvellä on hyvä lisääntymispotentiaali, ja jos muutamana vuonna peräkkäin kanta aliarvioidaan, saattaa hirvikanta päästä nousemaan yllättävästikin. Nyt näyttäisi siltä, että olemme päässeet tilanteeseen, joka hillitsee kannan nopeaa kasvua, arvioi tutkija Jyrki Pusenius Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Hirvikanta nyt
hyvällä tasolla

Tällä hetkellä talvehtivan hirvikannan kooksi arvioidaan 80 000–90 000 eläintä. Lauantaina käynnistyvään hirvenpyyntiin myönnettiin nyt 51 500 lupaa, noin kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Yhdellä pyyntiluvalla saa ampua yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

Tämän syksyn lupamäärällä hirvisaaliin arvellaan jäävän selvästi 2000-luvun vuosien häntäpäähän, noin 60 000 hirveen.

– Hirvikannat ovat olleet suhteellisen hyvällä tasolla erityisesti eteläisessä Suomessa. Aivan alas hirvikantaa ei voida vetää, vaan tietyt raja-arvot on oltava, jotta kanta säilyy elinvoimaisena, Pusenius muistuttaa.

– Varmaankin jokaisen hirvikolarissa mukana olleen mielestä hirviä on liikaa, ja tietysti jokainen vahinko on liikaa. Mutta jos hirviä halutaan Suomessa jatkossakin olevan, on vahinkoihinkin varauduttava.

Kausi kestää
vuoden loppuun

Vaikka hirven- ja peuranmetsästys alkoi virallisesti tämän viikonlopun lauantaina, osa metsästysseuroista siirtää jahtikauden alkua vapaaehtoisesti viikolla tai parilla, aina lokakuun puoliväliin saakka. Varsinkin Etelä-Suomen seurat aloittavat mieluummin myöhemmin. Maan pohjoisosissa, joissa ensilumi saattaa sataa jo lokakuun alussa, jahtiin lähdetään kuitenkin heti aloituspäivänä.

Myös Turun seudulla metsästysseurat viivästyttävät hirvenpyynnin aloittamista. Sen sijaan peurametsälle innokkaimmat lähtivät heti lauantaiaamuna.

Hirven metsästyskausi kestää vuoden loppuun ja valkohäntäpeuran osalta tammikuun loppuun saakka.

HANNE YLI-PARKAS